Home Energetika Obama želi da se u Parizu dogovori klimatsko rasterećenje Arktika

Obama želi da se u Parizu dogovori klimatsko rasterećenje Arktika

by admin

Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je u ponedjeljak u Anchorageu na Aljasci kako se svjetski čelnici moraju na summitu UN-a u prosincu složiti oko smanjenja emisija ugljika s obzirom da se klima mijenja brže nego li se poduzimaju napori na smanjenju globalnog zagrijavanja. Na sastanku posvećenom klimatskim promjenama Obama je kazao da SAD priznaje da u velikoj mjeri sudjeluje u podizanju prosječne temperature na Zemlji te da prihvaća svoju odgovornost da pomogne riješiti problem.

“Ova godina u Parizu mora biti godina kada će svijet konačno postići sporazum o zaštiti jedine planete koju imamo dok je to još uvijek moguće”, kazao je Obama. Arktik već doživljava učinke klimatskih promjena, kazao je Obama upozorivši da Aljaska ima “jednu od najbržih stopa erozije obale na svijetu”, što predstavlja prijetnju obalnim naseljima. Šumski požari ubrzavaju zatopljavanje permafrosta, što predstavlja prijetnju kućama i oštećuje ceste u toj državi i također oslobađa ugljik pohranjen u tlu, što doprinosi problemu, kazao je Obama. On je dodao da sve to dokazuje kako problem koji je jednom bio daleka prijetnja sada sve više postaje stvarnost.

Sjedinjene Države i nekoliko njezinih europskih i azijskih saveznica založile su se u ponedjeljak, okupljene na klimatskoj konferenciji na Aljaski, za poduzimanje “hitne akcije kako bi se usporilo zagrijavanje Arktika”. Predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Nizozemske, Poljske, Singapura, Španjolske i Europske unije izrazili su u zajedničkoj izjavi kako smatraju ozbiljnim znanstvena upozorenja vezana uz zagrijavanje Arktika, koje se na globalnoj razini dvostruko ubrzalo, te su upozorili da bi smanjivanje ledenjaka i topljenje snijega i leda u toj regiji moglo ubrzano djelovati na promjenu klime.

Također su se zauzeli za “uspješan i ambiciozan ishod” razgovora o klimi koji će se održati u Parizu kasnije ove godine. Predstavnici zemalja okupljenih na klimatskoj konferenciji na Aljaski također su izrazili potporu sporazumu o smanjenju emisije čađi, koji su postigle arktičke zemlje ranije ove godine, kao i naporima za smanjenje emisija metana kako bi se usporilo zagrijavanje Arktika. Zauzeli su se i za dodatna znanstvena istraživanja o učincima klimatskih promjena na Arktiku.

Američki predsjednik Barack Obama trebao bi se kasnije u ponedjeljak obratiti summitu u Anchorageu. Ovaj summit uključuje i sastanak ministara vanjskih poslova posvećen globalnim učincima klimatskih promjena i jačanju koordinacije u rješavanju arktičkih problema, priopćio je State Department. Summit je i prilika za brojne političke susrete i razgovore o klimatskim promjenama ali i o pitanjima poput nereguliranog ribolova, obnovljive energije i suradnje u znanosti.

Related Posts