Home Geopolitika Obama vidio svijetlo nade u Siriji

Obama vidio svijetlo nade u Siriji

by admin

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno prihvaćenom rezolucijom odlučilo osnovati stručnu skupinu zaduženu identificirati počinitelje napada kemijskim oružjem u Siriji, a za taj je tekst glasala i Rusija, saveznica Damaska.

Prihvaćenom rezolucijom glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u koordinaciji s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u roku od 20 dana treba podnijeti preporuke za uspostavu stručne skupine koja bi imala godinu dana na raspolaganju za istragu. Washington, London i Pariz optužuju sirijsku vojsku da je izvela napade klorom u Siriji, dok Moskva tvrdi da nema neoborivog dokaza da je te napade izveo režim predsjednika Bašara al-Asada, piše AFP.

Sirijska vlada dužna je “potpuno surađivati” sa stručnjacima, pružiti im “sve važne informacije” i omogućiti pristup mjestima napada kako bi mogli uzeti uzorke i ispitati svjedoke. Ako se identificira tko je naredio napade – pojedinci, entiteti, skupine ili vlade, 15-člano Vijeće sigurnosti moglo bi donijeti sankcije. Potvrđeno je više napada plinom u sirijskom građanskom ratu koji traje više od četiri godine, a najsmrtonosniji su izvedeni u ožujku 2013. u Khal al-Asalu, predgrađu Alepa i u kolovozu 2013. u Guti, predgrađu Damaska. UN-ova misija utvrdila je uporabu sarina.

Američki predsjednik rekao je da se nazire slabo svjetlo nade za političko rješenje građanskog rata u Siriji, pošto su Rusija i Iran, zemlje koje daju najveću potporu predsjedniku Assadu, shvatili da su režimu odbrojani dani. “Mislim da se nazire mogućnost za pronalaženje političkog rješenja u Siriji”, ocijenio je Barack Obama, a prenio je časopis New Yorker čiji je novinar sudjelovao na sastanku novinara u Bijeloj kući. “Djelomično i zbog toga što su Rusija i Iran svjesni da prilike ne idu na ruku (Bašaru al) Asadu”, rekao je američki predsjednik.

“Nijedan od ove dvojice mentora nije posebno osjećajan”, kazao je Obama, istaknuvši da ni Moskva ni Teheran nisu posebno dirnuti “humanitarnom katastrofom” u zemlji, ali su svejedno zabrinuti zbog “propasti sirijske države”. “Mislim da to znači da imamo bolje izglede za razgovor nego dosad”, dodao je. No američki predsjednik nije htio biti pretjerano optimističan glede brzog rješenja. “Mislim da je dijalog sada ozbiljniji nego prije”.

Related Posts