Obama: Usredotočite se na borbu protiv Islamske države

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da bi Rusija morala preusmjeriti fokus s potpore sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu na borbu protiv Islamske države.

Govoreći samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao pronaći odgovorne za teroristički napad na ruski zrakoplov koji je prošli mjesec srušen iznad Sinaja, Obama je kazao da je to pravi odgovor. “Ako zaista preusmjeri fokus i usredotoči se na ključnu prijetnju – a to je Islamska država – to je nešto što bismo snažno pozdravili”, rekao je Obama na marginama summita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje. Dodao je da bi Rusiju “tragični događaj” rušenja njezina zrakoplova mogao navesti na takav zaokret.

Problem je u tome što je njihova inicijalna vojna akcija u Siriji bila više usredotočena na potporu Asadu i ciljanje umjerene oporbe nego na one koji nam prijete, i Europi i Rusiji, kaže Obama. Putin je naredio jačanje napada nakon zaključaka službene istrage po kojima je Airbus A321 koji je eksplodirao prošli mjesec iznad Egipta srušila bomba. Zrakoplovom su se vraćali ruski turisti iz Šarm el Šeika u Sankt Peterburg kada je pao na Sinaju, pri čemu su poginule 224 osobe.

Skupina koja je dio Islamske države preuzela je odgovornost za taj napad. Ruski premijer Dmitrij Medvedev koji se također nalazi u Manili rekao je da bi najbolja opcija za borbu protiv terorizma bilo ujedinjenje sa Zapadom. Obama je također pozdravio odluku Francuske da ojača napade protiv IS-a te rekao da će Washington pomoći svojoj saveznici.

You may also like