Obama upozorava Europu: Znamo što se događa kad se počnete dijeliti

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u utorak izrazio Grčkoj potporu u nošenju tereta izbjegličke i financijske krize, za svog posljednjeg predsjedničkog posjeta Europi upozorio je na opasnost “grubog” nacionalizma i podsjetio što se događa kada se Europljani počnu dijeliti.

Nakon godine obilježene populističkim valom, od odluke Velike Britanije da izađe iz EU-a do porasta protuimigrantske retorike, Obama je upozorio na opasnost da se podlegne nagonima koji dijele ljude.

Znamo što se događa kad se Europa počne dijeliti

“Morat ćemo paziti na rast tog grubog nacionalizma ili etničkog identiteta koji se gradi oko pojmova “mi” i “oni”.  Znamo što se događa kada se Europljani počnu dijeliti (…) 20. stoljeće je bila klaonica”, kazao je Obama i dodao da je SAD bolno svjestan opasnosti podjele prema rasi, vjeri ili etnicitetu.

Nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, Obama je u Europu stigao i kako bi umirio europske saveznike, zabrinute i nervozne zbog Trumpovih izjava kojima je omalovažavao važnost transatlantskih veza. Europljani, posebice oni u istočnim zemljama i bliže ruskoj orbiti, zabrinuti su jer im se čini da Trump ozbiljno dovodi u pitanje NATO savez, jamac sigurnosti gotovo 70 godina.

Obama je istaknuo da je transatlantski odnos “kamen temeljac obostrane sigurnosti i prosperiteta”, bez obzira tko sjedi u Ovalnom uredu Bijele kuće.

“I u demokratskim i republikanskim administracijama postoji suglasje da je NATO savez apsolutno ključan”, kazao je Obama.

Osiguranje u Ateni je tijekom Obamine posjete na visokoj razini, a u područjima grada u kojima će se kretati zabranjeni su prosvjedi. Mnogi Grci još ne mogu SAD-u oprostiti što je podržao grčku diktaturu iz 60-ih godina. No, na poziv ljevice i anarhista, tisuće ljudi se okupilo u četvrti grada Exarchia pod sloganom “Obama nije dobrodošao” i “Ne ratu, ne imperijalizmu”.

Zahvale Grčkoj za prihvat izbjeglica 

U srijedu će Obama, inače prvi američki predsjedndik koji je posjetio Grčku nakon Billa Clintona 1999., posjetiti Akropolu te održati govor o izazovima globalizacije.

Ranije tijekom dana Obama je Atenu pohvalio zbog prihvata stotina tisuća zbjeglica.

“Želim javno zahvaliti grčkom narodu na njihovu odgovoru na migrantsku krizu”, rekao je Obama na konferenciji za novinare s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom te dodao da oni “(Grci) zaslužuju zahvalnost cijelog svijeta”, dodao je.

Više od milijun migranata i izbjeglica stiglo je 2015. na grčke otoke u Egejskom moru s turskih obala na putu prema zapadnoj i sjevernoj Europi.

Bez obzira na financijske probleme nastale dužničkom krizom, Grčka je tim ljudima pružila veliku pomoć.

Bit ćemo rame uz rame s grčkim narodom

Prezaduženoj Grčkoj, članici Europske unije, Obama je iskazao potporu obećanjem da će Europi prenijeti da samo politika štednje nije jedini lijek za financijsku krizu.

“U svojoj poruci ostatku Europe nastavit ću naglašavati da politika štednje ne može sama dovesti do blagostanja”, rekao je Obama grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i podsjetio “Grčka je u zadnjih par godina prošla kroz vrlo izazovna i dramatična vremena”.

“Drago nam je vidjeti da se događa napredak. Iako znamo da su pred vama značajni izazovi, bit ćemo rame uz rame s grčkim narodom tijekom tog procesa”, istaknuo je Obama.

Grčka je sredinom 2015. potpisala treći paket financijske pomoći vrijedan 86 milijardi eura, no za izlazak iz najgore ekonomske situacije u nekoliko generacija potrebno dugotrajno restrukturiranje duga.

Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je sudjelovao u spašavanju Grčke 2010. i 2012., odbio je treći paket pomoći ako Atena ne smanji javni dug.

Nakon Grčke američki predsjednik putuje u Njemačku gdje će razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel, jednim od njegovih najbližih stranih partnera.

Potom će se u njemačkom glavnom gradu sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, britanskom premijerkom Theresom May i talijanskim premijerom Matteom Renzijem. Nakon Europe putuje u Peru gdje će sudjelovati na azijsko-pacifičkom summitu.

(Agencije)

You may also like