Obama traži suspenziju sporazuma s Iranom

Američki predsjednik Barack Obama službeno je u nedjelju zatražio od svoje administracije da pripremi suspenziju američkih sankcija Iranu, na temelju nuklearnog sporazuma kojeg su 14. srpnja potpisali Teheran i velike sile. U nedjelju se obilježava završetak razdoblja od 90 dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se odobrava taj diplomatski ugovor.

“Ovim dokumentom tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako bi na snagu stupile američke obveze u pogledu sankcija”, naveo je Obama u memorandumu upućenom dužnosnicima njegove administracije (ministarstvima vanjskih poslova, financija, trgovine, energetike).

Iran će morati početi rastavljati veliki dio svoje nuklearne infrastrukture što je proces koji će trajati nekoliko mjeseci nakon čega bi zapadne sankcije trebale biti ukinute. Europska unija trebala bi u nedjelju najaviti da priprema slične mjere. “Ovaj dan je važan za sve nas i to je prva ključna etapa u procesu kojim iranski nuklearni program postaje miroljubiv”, rekao je državni tajnik John Kerry u priopćenju.

Washington također namjerava pokazati Teheranu i svojim partnerima odlučnost da ispuni sve svoje obveze a datum ukidanja sankcija će ovisiti o iranskoj strani. Irancima je u interesu da požure kako bi dobili više desetaka milijarda dolara zaleđenih fondova u stranim bankama kako bi mogli pokrenti ekonomiju.

You may also like