Obama: SAD će bitno pomoći Njemačkoj oko izbjegličke krize

Američki predsjednik Barack Obama obećao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će “bitno” podržati napore da se olakša izbjeglička kriza na Bliskom istoku i u Europi, rekao je u četvrtak glasnogovornik njemačke vlade.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaueble pozvao je na osiguravanje “milijarda eura” koji bi bili dani državama koje graniče sa Sirijom rekavši kako Europa mora shvatiti da će kriza stajati “mnogo više” nego što se ranije predviđalo.

Obama i Merkel su telefonski razgovarali u četvrtak navečer i kancelarka je izložila ciljeve planirane donatorske konferencije za sirijske izbjeglice kojoj će biti suorganizator u Londonu 4. veljače, rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seibert. “Predsjednik je obećao da će američka vlada bitno pridonijeti”, rekao je Seibert u priopćenju.

Dodao je kako su Merkel i Obama suglasili da se sirijska kriza može riješiti samo politički kao i sukob u Ukrajini. Merkel je pod pritiskom da ograniči broj novih migranata, koji je dosegnuo 1,1 milijun samo u prošloj godini, nagrizajući njezinu popularnost i jačajući potporu za protuimigracijsku stranku.

Merkel je obećala da će “znatno smanjiti” dolaske migranata ove godine, ali je odbila uvesti gornju granicu rekavši kako bi je bilo nemoguće provesti bez da se zatvore njemačke granice. Umjesto toga nastoji uvjeriti europske partnere da prime kvote izbjeglica, nastoji progurati prihvatne centre koji bi se izgradili na vanjskim granicama Europe i predvodi nastojanja EU-a da se Turska uvjeri da zadrži izbjeglice od ulaženja u Uniju.

You may also like

0 comments