Home Politika Obama pozvi na sklapanje sporazuma u Sudanu, ali i republikanske kandidate da se saberu

Obama pozvi na sklapanje sporazuma u Sudanu, ali i republikanske kandidate da se saberu

by admin

Američki predsjednik Barack Obama i afrički regionalni čelnici razgovarali su u ponedjeljak u Etiopiji o raznim opcijama, među ostalim i o sankcijama i stvaranju “regionalnih intervencijskih snaga” ne uspiju li zaraćene strane u Južnome Sudanu do 17. kolovoza sklopiti mirovni sporazum, rekao je jedan američki dužnosnik. Obama je Adis Abebi u sklopu afričke turneje razgovarao s čelnicima Kenije, Etiopije, Ugande, Sudana i Afričke unije. Složili su se da je stanje u Južnome Sudanu kritično, ali nije bilo konsenzusa o tome što poduzeti ne bude li dogovora o miru, dodao je američki dužnosnik. “Ne bude li napretka do 17., morat ćemo razmotriti druga sredstva za snažniji pritisak na strane”, rekao je Obama na konferenciji za novinare s etiopskim premijerom Hailemariamom Desalegnom.

Obama je u Adis Abebi razgovarao o južnosudanskome sukobu između vlade predsjednika Salve Kiira i pobunjenika pod vodstvom Rieka Machara. Vlada Južnog Sudana odmah je rekla da bi dodatne sankcije ugrozile mirovni proces. Ateny Wek Ateny, Kiirov glasnogovornik, rekao je za Reuters: “Mi od međunarodne zajednice trebamo potporu, a ako bude novih mjera, to će ugroziti izglede za narod Južnog Sudana”. Pobunjenički glasnogovornik pozdravio je Obaminu najavu. James Gatdet pozvao je vladu da se pozabavi krupnim preprekama i dodao je da je “mir moguć”.

Američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u ponedjeljak potencijalne republikanske predsjedničke kandidate zbog načina na koji su progovorili o nuklearnom dogovoru s Iranom i o drugim pitanjima te je rekao kako time štete političkoj debati. Huckabee, jedan od više od desetero mogućih republikanskih predsjedničkih kandidata, osudio je sporazum koji su svjetske sile sklopile s Iranom i rekao da predsjednik Obama “dovodi Izraelce pred vrata peći”.

U razgovoru za konzervativnu mrežu Breitbart aludirao je na istrebljenje milijuna Židova u nacističkim logorima u kojima su ih gušili plinom i zatim tijela spaljivali u pećima. Obama je novinarima u Etiopiji rekao da riječi bivšega guvernera Arkansasa Huckabeeja pokazuju srozavanje razine javnoga diskursa u redovima oporbene stranke. “Mislim da su riječi g. Huckabeeja dio općeg uočljivog uzorka koji bi se mogao smatrati smiješnim da nije tako tužan”, rekao je Obama.

Američki predsjednik kritizirao je i izjave drugih potencijalnih republikanskih kandidata. “Aktualni je senator Johna Kerryja nazvao Poncijem Pilatom. Aktualni je senator, a uz to i aspirant na predsjedničku kandidaturu sugerirao da sam ja vodeći sponzor terorizma. To su čelnici republikanske stranke”, rekao je. Riječ je o senatorima Tedu Cruzu koji je kritizirao predsjednikovu vanjsku politiku, te Tomu Cottonu koji je državnog tajnika Johna Kerryja usporedio s Poncijem Pilatom, biblijskim likom koji je Isusa Krista poslao na križ. Obama je izdvojio i Donalda Trumpa, poslovnog čovjeka i milijardera koji trenutačno vodi među potencijalnim republikanskim kandidatima. Trump je prvo rekao kako su mnogi ilegalni imigranti iz Meksika silovatelji, a onda se narugao i senatoru Johnu McCainu koji je godine proveo u zarobljeništvu u Vijetnamu rekavši da nije ratni heroj jer je bio zarobljen. “Kad je rekao neke od tih komentara kojima je u pitanje doveo junaštvo g. McCaina, osobe koja je pretrpjela mučenje i ponijela se iznimno domoljubno, republikanska je stranka bila šokirana”, rekao je Obama. “Ali ipak, sve je to proizvod kulture u kojoj su takvi drski napadi postali preuobičajeni”, dodao je Obama koji je McCaina pobijedio na izborima 2008.

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u posjet Africi dijelom i stoga da se dodatno poveže s kontinentom svojih predaka. U ponedjeljak je pak imao prilike susresti se sa svojim davnim pretkom, ujedno i pretkom cijele ljudske vrste, “upoznavši” Lucy, 3,2 milijuna godina star kostur hominida, zoološke porodice iz reda Primata, u koju se uz niz izumrlih vrsta ubraja i današnji čovjek (Homo sapiens). “To je izvanredno”, kazao je američki predsjednik razgledajući kostur kojega su specijalno zbog njega donijeli iz muzeja u nacionalnu palaču u Adis Abebi, gdje je Obama nazočio službenoj večeri.

Američki predsjednik nalazi se na afričkoj turneji koja je obuhvatila dvije zemlje, Keniju, zemlju njegova oca, te Etiopiju, sjedište Afričke unije. Po riječima znanstvenika uključenih u organizaciju ovog “susreta”, vrijedan kostur u tajnosti je i pod najvećim mjerama sigurnosti dopremljen ih muzeja. Obama je bio pozvan taknuti jednu od kostiju, što je obično dopušteno samo znanstvenicima. “Pozdravljamo Etiopiju kao kolijevku ljudske vrste. Zapravo sam upravo upoznao Lucy, našeg najstarijeg pretka”, kazao je Obama nešto kasnije okupljenima na službenoj večeri. “Kada vidite našeg pretka…podsjetimo se da su Etiopljani, Amerikanci, ljudi cijelog svijeta dio jedne te iste ljudske obitelji, isti lanac”, kazao je Obama, čije su riječi popraćene pljeskom.

Sve nije moglo proći bez barem blagog uplitanja politike pa se tako jedan od znanstvenika koji su Obami pokazivali skeletne ostatke osvrnuo na bogatog biznismena i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je dugo tvrdio kako predsjednika Obama nije rođen u Americi. “Ovo pokazuje da je svaka pojedina osoba, 7 milijardi ljudi, uključujući Donalda Trumpa, proizišla iz istog lanca”, kazao je etiopski znanstvenik Zeresenay Alemsege podsjećajući na Lucyino mjesto u evoluciji ljudske vrste.

Related Posts