Obama pozvao na suzbijanje nasilja

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak se je u Orlandu sastao sa preživjelima i obiteljima žrtava masakra u tamošnjem gay klubu, te je izjavio da SAD moraju poduzeti nešto kako bi se spriječilo oružano nasilje i domaći terorizam.

“Teroristički napadi u Orlandu i San Bernardinu djelo su domaćih terorista. Morat ćemo se više potruditi da spriječimo takve događaje, vojska i obavještajne službe neće biti dovoljne. Ako ne budemo djelovali uslijedit će novi masakri poput ovoga”, rekao je predsjednik Obama i dodao: “Nažalost, poremećene osobe u SAD-u lakoćom mogu legalno nabaviti moćno oružje kao što su jurišne puške, a takvo je oružje korišteno u napadu koji se dogodio u nedjelju u Orlandu”.

Napadač na gay klub u Orlandu 29-godišnji Omar Mateen, sin afganistanskih imigranata, rođen je u New Yorku. Na posjetitelje noćnog kluba pucao je iz poluautomatske puške AR-15 i pritom je ubio 49 ljudi, a 53 ih je ranjeno. Nakon trosatne opsade interventna policija je upala u klub i ubila je Mateena.

Njega je tijekom 2013. i 2014. ispitivao FBI zbog opaski o podršci militantnim skupinama koje je izgovorio pred svojim kolegama. Njegova bivša žena opisala ga je kao mentalno nestabilnog, a njegov otac rekao je kako njegov sin nije bio radikaliziran, ali da je imao homofobne stavove.

You may also like