Obama pozvao birače dati glas H. Clinton

Nakon što se mjesecima držao po strani, američki predsjedink Barack Obama priključio se demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton na predizbornom skupu u utorak i pozvao birače da daju glas njegovoj bivšoj državnoj tajnici za njegovu nasljednicu u Bijeloj kući.

“Ovdje sam jer vjerujem Hillary Clinton i želim da joj pomognete da postane iduća predsjednica SAD-a”, rekao je Obama na skupu u Charlotteu u Sjevernoj Karolini.

Obama je na taj način uzvratio Clinton koja ga je poduprla na izborima 2008. Ove je godine čekao i promatrao njezin okršaj s glavnim izazivačem Berniem Sandersom da bi je otvoreno podržao prošli mjesec kada je postalo izvjesno da će Clinton biti kandidat Demokratske stranke.

Obama je rekao da je još u predsjedničkoj utrci 2008. vidio koliko je Clinton pametna i spremna te dodao da je Clinton kao državna tajnica bila uključena u donošenje teških odluka. “Nije bilo kvalificiranije osobe, ni žene ni muškarca, za tu dužnost od Hillary Clinton”, rekao je Obama.

Prvo pojavljivanje Obame i Clinton na predizbornom skupu zatvorit će krug njihova odnosa koji je počeo srdačno dok su oboje bili senatori, potom postao napet kada su bili suparnici za demokratsku predsjendičku nominaciju 2008, i ponovno postao blizak kada je Clinton bila državna tajnica u prvom Obaminom mandatu.

Obama je otvoreno podupro Clinton na dan kada je FBI objavio da će predložiti državnom odvjetništvu da ne podiže optužnicu protiv nje nakon jednogodišnje istrage o korištenju prvatnog e-maila dok je bila u Obaminoj administraciji.

FBI je istraživao je li Clinton prekršila zakon kada je poslovnu komunikaciju u vrijeme dok je bila državna tajnica (2009.-2013.) obavljala sa svog privatnog servera i privatne elektroničke pošte, a ne službene. Istraga je mjesecima opterećivala njezinu kampanju za predsjedničke izbore u studenome.

You may also like