Obama o borbi protiv Islamske države protivno Trumpovim idejama

Sjedinjene Države mogu i porazit će takozvanu Islamsku državu (IS), rekao je u srijedu za posjeta Argentini predsjednik Barack Obama i odbacio sugestije nekih republikanskih kandidata o izdvajanju muslimana kako bi ih se stavilo pod nadzor.

U dosad najopsežnijim komentarima terorističkih napada u Bruxellesu s 31 ubijenim i 260 ranjenih za koje je odgovornost preuzela Islamska država Obama je rekao da SAD nudi Belgiji svu pomoć kako bi počinitelje izvela pred sud. “Nastavit ćemo agresivno pritiskati ISIL-a (drugi naziv za IS) sve dok ga ne istjeramo iz njegovih uporišta u Siriji, dok ga ne istjeramo iz i Iraka i konačno uništimo”, rekao je Obama nakon sastanka s argentinskim kolegom Mauricijom Macrijem, javlja Reuters.

Zračni udari i specijalne snage u Iraku i Siriji učinkovite su i SAD neće poduzimati “kontraproduktivne” akcije samo zato jer “je sada za to politička sezona”, rekao je. Priznao je da je to teška zadaća jer “izazov je pronaći, identificirati vrlo male skupine ljudi koji su spremni umrijeti i mogu zaći među gomilu i detonirati bombu”. Odbacio je sugestije republikanskog predsjedničkog kandidata Teda Cruza da bi zakonom trebalo motriti muslimane u SAD-u kazavši da bi to muslimane samo otuđilo i vodilo jačoj radikalizaciji.

Jedan od razloga zašto u SAD-u nije bilo više napada jest taj što je muslimanska zajednica uspješna, domoljubna i integrirana, rekao je Obama. “Oni se ne osjećaju geotizirani. Svako izdvajanje (…) ne samo da je diskriminacija i neamerički, već bi bilo kontraproduktivno jer bi smanjilo moć antitijela koja smo razvili kako bismo bili otporni na terorizam”, rekao je. Mnogo su radikalnije riječi najpopularnijeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa koji bi vratio “torturu”, a ona bi “išla mnogo dalje od tehnike simulacije utapljanja”. Obama je odbacio primjedbe da je trebao otkazati posjet Kubi i Argentini nakon napada u Bruxellesu tvrdeći da bi time samo dao maha strahu, a baš to teroristi žele. “Nemate vi moć nad nama. Snažni smo, naše su vrijednosti ispravne, a vi ne nudite ništa drugo nego smrt”, poručio je teroristima.

Odbacio je i drugi prijedlog senatora Cruza da američke zračne snage tepih-bombama tuku područja u Siriji i Iraku koja nadzire IS-a jer bi to bilo nehumano i potaknulo bi novačenje novih bombaša samoubojica. Američki državni tajnik John Kerry putuje u petak u Bruxelles da izrazi sućut zbog žrtava, napisao je na Twitteru njegov glasnogovronik John Kirby, piše agencija dpa.

You may also like