Obama nije govorio istinu glede proturaketnog štita

Čini se da američki predsjednik Barack Obama nije govorio istinu kada je 2009. rekao da raketni štit u Europi neće trebati u slučaju nuklearnog sporazuma s Iranom, rekao je u srijedu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov te je reako da Moskva i Washington nemaju zajednički pristup prema borbi protiv Islamske države.

“Predsjednik Obama je 2009. javno kazao da ako se riješi pitanje iranskog nuklearnog programa, neće biti potrebe za raketnim štitom u Europi. Čini se da nije govorio istinu”, kazao je Lavrov u razgovoru za Channel News Asia.

Ruski šef diplomacije sastao se u srijedu u Maleziji već drugi put zadnjih dana s američkim državnim tajnikom Johnom Keryjem i nakon razgovora potvrdio da dvije strane smatraju Islamsku državu zajedničkom prijetnjom, ali da nemaju zajednički pristup rješavanju tog pitanja.”Svi se mi slažemo da je IS zajednička prijetnja i opće zlo. Slažemo se da moramo udružiti napore u borbi protiv te pojave što je prije i učinkovitije moguće. Za sada nemamo zajednički pristup pitanju kako to učiniti, s obzirom na pat poziciju između raznih igrača na terenu, uključujući naoružane jedinice sirijske oporbe”, kazao je Lavrov.

Rusija smatra da činjenica da je ultraradikalni sunitski pokret zauzeo golema područja u Siriji znači da i oni koji se protive režimu Bašara al-Asada moraju udružiti snage s Damaskom kako bi se pobijedio zajednički neprijatelj. Kerry i Lavrov su u Maleziji na sastanku zeamlja članica ASEAN-a, a trojni sastanak u kojem je sudjelovao i saudijski šef diplomacije Adel al-Džuberi održali su u Kataru u ponedjeljak.

Rusija pokušava zbližiti sirijsku vladu predsjednika al-Asada koji je dugogodišnji ruski saveznik s državama u regiji uključujući Saudijsku Arabiju i Tursku kako bi se stvorio zajednički savez za borbu protiv IS-a koji je zauzeo velike dijelove Sirije.

Lavrov je rekao da je formiranje “širokog protuterorističkog fronta” bio jedna od glavnih tema sastanka Kerry-Lavrov-Džubeir. Iran i Rusija saveznici su sirijskog predsjednika al-Asada kojega su pomagali oružjem i novcem tijekom građanskog rata koji sada traje dulje od četiri godine. SAD i monarhije Perzijskog zaljeva žele da Asad ode s vlasti.

Šest svjetskih sila predvođenih Sjedinjenim Državama postiglo je nuklearni sporazum s Iranom 14. srpnja kojim Iran ograničava svoj program u zamjenu za ukidanje sankcija, no obje su strane jasno poručile da to ne znači i promjenu stajališta u regiji. Jedan od ciljeva posjeta Johna Kerryja Bliskom istoku ovaj tjedan bio je uvjeriti arapske saveznike u dobrobit nuklearnog sporazuma za mir u regiji. Sunitske monarhije smatraju šijitski Iran suparnikom u regiji i optužuju ga za uplitanje i poticanje pobuna u nekim zemljama, primjerice Bahreinu.

You may also like