Obama nezadovoljan stanjem političkih sloboda u Vijetnamu

Američki predsjednik Barack Obama prekorio je u utorak Vijetnam zbog stanja političkih sloboda nakon što je kritičarima komunističke vlade onemogućeno da se sastanu s njim.

“I dalje postoji zabrinutost u područjima poput slobode govora, prava na okupljanje i političke podobnosti”, rekao je Obama. Nguyen Quang A, vijetnamski intelektualac, rekao je Reutersu kako je u 6:30 ujutro u njegovu kuću stiglo 10 policajaca, te su ga automobilom odveli izvan grada, do odlaska Obame. Poznati odvjetnik Ha Huy Son rekao je da mu je onemogućeno da se pridruži sastanku kojeg je Obama održao s drugih šest predstavnika civilnog društva, a Human Rights Watch upozorio je kako je jedan novinar, također pozvan na taj događaj, uhićen u ponedjeljak. “Vijetnamska vlada pokazala je da ne zaslužuje bliskije odnose sa SAD-om koje one nude”, rekao je John Sifton, predstavnik te organizacije za Aziju.

Deseci tisuća ljudi okupilo se kako bi zaželjelo dobrodošlicu Obami tijekom njegovog posjeta Ho Ši Minu. Mnogi okupljeni uzvikivali su “Obama, Obama” a neki od njih držali su rukom ispisane znakove “Obama, volimo te”. Naglašavajući važnost sve jače gospodarske suradnje između dvoje bivših neprijatelja, Obama je održao otvorenu raspravu s mladim poduzetnicima i predstavio prednost Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), pakta između 12 država na obalama Tihog oceana, naglasivši kako će on biti posebno važan za oslobađanje vijetnamskog inovacijskog poduzetništva.

Smatra se da će vijetnamska ekonomija biti najveći dobitnik TPP-a. Godišnja trgovina između SAD-a i Vijetnama od zatopljivanja odnosa narasla je do prošlogodišnjih 450 milijardi, te je Washington veliki potrošač vijetnamskih televizija, pametnih mobitela, odjeće i morske hrane. Važan dio posjeta održao se u ponedjeljak kad je Obama najavio da će Washington ukloniti svoj embargo na prodaju oružja Vijetnamu, što je bila jedna od posljednjih prepreka između ovih dviju država koje je zbližila zajednička briga oko sve jače kineske vojske.

Kritičari smatraju kako je ukidanjem ove zabrane Washington stavio brigu oko kineskog naoružavanja na prvo mjesto, te odustao od pritiska na Hanoi oko poboljšavanja stanja ljudskih prava u toj državi.

You may also like