Obama neće odustati od imenovanja sudaca u Vrhovni sud

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u srijedu da će, unatoč protivljenju Senata, nastaviti postupak imenovanja na upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu koje kani popuniti osobom “neovisna uma”, sucem koji razumije kako zakon utječe na život ljudi.

Kao gost na neovisnom blogu scotusblog.com Obama je skicirao vrhunske kvalitete koje bi trebale odlikovati nasljednika Antonina Scalije, suca koji je umro ovaj mjesec.  To mora biti “izvanredno kvalificirana” osoba koja će dati jasne odgovore na složena pravna pitanja.  “Osoba koju ću imenovati mora biti netko tko priznaje ograničenja uloge sudstva; tko razumije da je posao suca tumačiti zakon, a ne stvarati ga”, napisao je Obama. Objasnio je da želi imenovati osobu koja shvaća da zakon nije apstrakktna pravna teorija “već utječe na svakodnevnu stvarnost ljudi u velikoj, složenoj demokraciji i u vremenima koja se brzo mijenjaju”.

Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, u utorak je odlučno opetovao da gornji dom neće potvrditi nijednog kandidata za Vrhovni sud kojeg bude imenovao predsjednik Obama, koji dolazi iz stranke demokrata.  Senat mora potvrditi svakog kandidata kojega imenuje predsjednik.  Suci Vrhovnog suda imenuju se na dužnost doživotno. Vrhovni sud, koji nerijetko ima zadnju riječ u političkom životu i u velikim društvenim raspravama u Americi, najviše je američko pravosudno tijelo koje sada ima četiri konzervativna i četiri liberalna suca, što potiče bojazan od nemogućnosti donošenja odluka u narednom razdoblju. Ako Obama uspije imenovati liberalnog suca, Vrhovni sud bi prvi put u nekoliko desetljeća mogao skrenuti ulijevo, čega se groze republikanci uvereni da će na predsjedničkim izborima u studenome dobiti svoju vladu. Glavni republikanski kandidati misle da nasljednika suca Scalije treba imenovati novi predsjednik.

Obama je odlučan u nakani da pronađe zamjenu za Scaliju, pa je zastupnike u Kongresu pozvao da budu razumni i da se ne inate. U slučaju stalnog razilaženja, Vrhovni sud Sjedinjenih Država mogao bi raditi s osam sudaca dobru godinu dana i naći se u kriznoj situaciji kakva još nije viđena.

You may also like

0 comments