Home Ekonomija Obama ne odustaje od TTIP-a

Obama ne odustaje od TTIP-a

by Energypress.net

Američki predsjednik Barack Obama ponovno se fokusirao na Transpacifičko partnerstvo (TTIP), te je službenu posjetu pozvao premijera Singapura s kojim dijeli mnogo zajedničkih stavova.

Zajedno su američkom Kongresu poslali jako upozorenje u slučaju njihovog neprihvaćanja sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja koje imaju izlaz na Tihi ocean.

Predsjednik Obama je uvijek koristio ekonomiju kao glavni argument za prihvaćanje TTIP-a, međutim singapurski premijer Lee Hsien Loong se odlučio za drugačiji pristup. Upozorio je kako je reputacija SAD-a na kocki, posebno među saveznicima poput Japana. “Japanci koji žive u nestabilnom okruženju i koji ovise o američkoj nuklearnoj zaštiti sigurno će se zapitati: ako nam ne mogu biti podrška u trgovini, kako da se na njih oslonimo ako ikada naši životi budu ugroženi? To je apsolutno ozbiljna kalkulacija o kojoj nitko javno ne govori, ali mnogi o njoj razmišljaju”, rekao je on.

Budućnost TTIP-a je ugrožena prvenstveno zato što oboje kandidata koji žele naslijediti Obamu na poziciji američkog predsjednika ne kriju kako su protiv takvog sporazuma.

Obama na sve odgovara kako je on još predsjednik i da se zalaže za TTIP. Njegov naredni korak je organiziranje posebnog glasanja u Kongresu nakon izbora. “Povijesno, sporazum je imao jaku podršku svih aktera. Poanta je da ćemo izložiti naše argumente i nadam se da ćemo biti uspješni”, kaže Obama.

Politički analitičari vjeruju kako predsjednik Obama ima šanse okupiti dovoljan broj demokrata i republikanaca u koaliciju, kako bi ispunio svoje planove. “Mislim da su mu šanse bolje od pola-pola. No, pitanje je koji će se članovi Kongresa usuditi dohvatiti tog pitanja u vremenu predizbornih kampanja”, ukazuje politički analitičar Gary Nordlinger, piše Al Jazeera Balkans

TTIP je izazvao mnogo nezadovoljstva u zemljama koje imaju izlaz na Pacifik, naročito među američkim građanima što je primoralo mnoge političare da u najmanju ruku ne podrže ovaj sporazum. Predsjednik Obama se nada da će ih uspjeti uvjeriti kako TTIP i njima osigurava mjesto u Kongresu u narednom mandatu.

Related Posts