Home Geopolitika Obama imenovao američkog veleposlanika na Kubi

Obama imenovao američkog veleposlanika na Kubi

by Agencije

Predsjednik Barack Obama u utorak je imenovao karijernog diplomatu Jeffreyija DeLaurentisa za prvog američkog veleposlanika na Kubi u više od pet desetljeća otvarajući put žestokoj borbi u postupku parlamentarne potvrde s republikancima na Kongresu koji se protive Obaminu otvaranju tom otoku kojim vladaju komunisti.

Imenovanje DeLaurentisa, glavnog diplomata u američkom veleposlanstvu u Havani od obnove diplomatskih odnosa prošle godine, označilo je novi Obamin potez koji pokazuje da želi ići što je dalje moguće u normaliziranju veza s bivšim hladnoratovskim neprijateljem prije nego što mu završi mandat u siječnju.

Nominaciju mora odobriti Senat koji je pod kontrolom republikanaca, što se smatra teškom misijom posebno u godini predsjedničkih izbora i s obzirom na očekivan snažni otpor kubansko-američkih senatora među kojima su i Marco Rubio s Floride i Ted Cruz iz Texasa.

Rubio je u priopćenju već osudio Obaminu inicijativu na propast u domu kojem jedan senator ima ovlasti zaustaviti nominaciju i tako odgoditi glasanje Senata o kandidatu.

U priopćenju Obama je pohvalio DeLaurentisa za njegovu vodeću ulogu u procesu normalizacije odnosa. “Jedino sebi nanosimo štetu ako nemamo veleposlanika u Havani”, poručio je u priopćenju Obama. DeLaurentis bi bio prvi američki veleposlanik u Havani nakon Philipa Bonsala kojeg je imenovao predsjednik Dwight Eisenhower.

Related Posts