Obama i Rousseff razgovarali o špijunskom skandalu i trgovini

Američki predsjednik Barack Obama i brazilska predsjednica Dilma Rousseff razgovarali su u Bijeloj kući u utorak, na sastanku kojem je cilj osnažiti gospodarske veze i okrenuti novi stranicu nakon špijunskog skandala. Predsjednici su dogovorili niz koraka kako bi se ljudi i robe slobodnije kretali između dviju zemalja, uključujući ponovnu uspostavu trgovine svježom govedinom, priopćila je Bijela kuća.

Rousseff je prihvatila Obamin poziv za posjet u listopadu 2013., ali ga je otkazala nakon što je suradnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden objavio da je SAD špijunirao Rousseff i druge Brazilce. Kada je Rousseff u ponedjeljak stigla u Washington nije bilo nikakvih znakova napetosti. Obama ju je dočekao zagrljajem i otpratio do kolone vozila koja ih je odvezla do spomenika borcu za ljudska prava Martinu Lutheru Kingu.

Dvoje čelnika potom je otišlo na radnu večeru u Bijelu kuću. Znak da su epizodu sa Snowdenom ostavili iza sebe je i to što su se dogovorili da će nastaviti suradnju u području cyber sigurnosti na sastanku planiranom u Braziliji. Također su se suglasili oko koraka koje je potrebno poduzeti da Amerikanci i Brazilci putuju u dvije zemlje bez viza. Posjet je posebno značajan za Brazil koji se nalazi usred velikog gospodarskog pada, ogromnog korupcijskog skandala i prijeti mu potencijalna kriza vlasti. Rousseff želi u Brazil privući više američkih investicija i novca za financiranje infrastrukturnih projekata.

Nakon Washingtona, Rousseff će otputovati u Silicijsku dolinu i sastati se s direktorima Googlea, Applea i Facebooka. Rousseff je u ponedjeljak u New Yorku odbacila optužbe da je u kampanji primila ilegalne donacije povezane sa skandalom u kojem su građevinske tvrtke navodno plaćale mito političarima i bivšim direktorima državne naftne tvrtke Petrobras.

You may also like