Obama i Bush kritiziraju Trumpa

Bivši predsjednik Barack Obama, koji je u četvrtak sudjelovao u izbornoj kampanji u dvjema američkim saveznim državama, prvi put nakon odlaska iz Bijele kuće, pozvao je glasače da odbiju sve glasnije “politike podjela” koje potkopavaju američku demokraciju.
Ne spominjući republikanskog predsjednika Donalda Trumpa imenom, Obama je okupljenima na skupu u New Jerseyu i Virdžiniji rekao da bi glasači mogli odaslati snažnu poruku kakvu politiku žele dajući potporu Demokratima na izborima 7. studenoga u dvjema državama.

“Ne možemo imati iste stare politike podjela koje smo vidjeli tako mnogo puta dosada, stoljećima unazad”, poručio je Obama okupljenome mnoštvu koje ga je oduševljeno pozdravljalo u Newarku u Ney Jerseyu te uzvikivalo: “Još četiri godine”.

Demokrati se nadaju da Obama može u kampanji motivirati mlade, manjinske i povremene glasače koji su dvaput glasali za njega na predsjedničkim izborima.

“Mislili samo da smo neke politike koje danas vidimo ostavili iza sebe. Vraćamo se 50 godina nazad”, rekao je Obama i dodao: “Ovo je 21. stoljeće, nije 19.”.

Na kasnijem skupu u Richmondu, u Virdžiniji Obama je rekao da moderne politike u sve većoj mjeri ne odražavaju temeljne američke vrijednosti uključenosti.

Obama je primjedbe iznio samo nekoliko sati nakon što je bivši predsjednik George W. Bush , republikanac, u govoru osudio “nasilje i predrasude” zauzevši se za imigrante i slobodnu trgovinu.

Svrha je Obamina nastupa povećati odaziv demokrata na glasanje u New Jerseyu i Virdžiniji, jedinim dvjema državama u kojima se održavaju guvernerski izbori ove godine.

U New Jerseyju demokratima se smiješi sigurna pobjeda. Aktualnom guverneru republikancu Chrisu Christieju, Trumpovu prijatelju, popularnost je u zadnje vrijeme dotakla dno. Christie se ne može natjecati za treći mandat, ali je u svojoj nepopularnosti za sobom povukao i ostale republikance pa kandidatkinja te stranke Kim Guadagno gotovo da nema izgleda protiv demokrata Phila Murphyja.

“Demokrati neće imati problema u New Jerseyju, pa se prava borba može očekivati samo u Virgniji”, dodaje Sabato, profesor na sveučilištu u Virdžniji.

Virdžinija je država koja je često ‘na vagi’ i prelazi iz jednog stranačkog tabora u drugi. Jedina je država povijesnog američkog juga koja je 2016. glasala za Hillary Clinton, a i aktualni guverner je demokrat. U oba slučaja, međutim, radilo se o jako tijesnim pobjedama, pa sada republikanci vide svoju priliku da je vrate u svoje okrilje.

Bivši američki predsjednik George W. Bush osudio je u četvrtak “nasilje i predrasude”, te istodobno stao u obranu imigranata i slobodne trgovine u govoru u New Yorku koji se može protumačiti kao loše prikrivena kritika predsjednika Donalda Trumpa.

Sudjelujući na Nacionalnom forumu Bush Instituta o slobodi, slobodnim tržištima i sigurnosti, Bush (71) se dotaknuo nacionalizma, rasnih podjela i ruske intervencije u predsjedničke izbore 2016., redom prijepornih točaka dosadašnjeg devetomjesečnog mandata njegova kolege republikanca u Bijeloj kući.

“Prisutnost nasilja i predrasuda u našem javnom životu određuje raspoloženje na nacionalnoj razini, daje suglasnost za okrutnost i fanatizam, te dovodi u pitanje moralnu izobrazbu djece. Građanske vrijednosti možemo prenositi samo ako ih prvo i sami živimo”, kazao je Bush u svojem govoru, neizravno kritizirajući Trumpa koji je često neukusno omalovažavao svoje političke protivnike.

Bush, 43. američki predsjednik u mandatu od 2001. do 2009., u govoru je također naglasio važnu ulogu imigranata i međunarodne trgovinske razmjene, dva politička područja na koja se Trump obrušio od preuzimanja mandata.

“Svjedočimo izobličavanju nacionalizma u nativizam, zaboravljajući pritom na dinamizam koji je imigracija oduvijek donosila Americi”, upozorio je.

“Vidimo pad povjerenja u vrijednost slobodnih tržišta i međunarodnu trgovinu, zaboravljajući da sukobi, nestabilnost i siromaštvo u stopu slijede protekcionizam”, dodao je.

Bush u svojem obraćanju nije izrijekom spomenuo Trumpa, a na pitanje da li je njegov govor usmjeren na predsjednika Sjedinjenih Država, Bushov je glasnogovornik istaknuo kako komentari bivšega predsjednika odražavaju stavove koje izražava već godinama.

You may also like

0 comments