Obama će ugostiti čelnike ASEAN-a kako bi se ubrzala ekonomska dinamika

Američki predsjednik Barack Obama izvršit će pritisak na čelnike jugoistočne Azije kako bi se pojačala trgovina i poduprli zajednički ciljevi u Južnom kineskom moru na summitu koji počinje u ponedjeljak u Kaliforniji i za koji se Bijela kuća nada da će učvrsiti američki utjecaj u tom području.

Obama će također razgovarati o Sjevernoj Koreji i planovima za borbu protiv Islamske države tijekom dvodnevnog sastanka sa savezom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Sunnylandsu, na lokaciji na kojoj je Obama jednom prilikom ugostio kineskog predsjednika Xia Jinpinga.

Svrha njegovog dolaska na summit je pokazati predanost Washingtona kao trgovačkog partnera ASEAN-a i protutežu Pekingu. “Mi želimo jasno pokazati da će SAD biti za stolom i da će sudjelovati u postavljanju agende u azijsko-pacifičkoj regiji u idućim desetljećima”, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Ben Rhodes u izjavi za novinare prošli tjedan.

Predviđeno je da prvi dan summita bude usredotočen na gospodarska pitanja i trgovinu, uključujući razgovore o sporazumu o transpacifičkom partnerstvu u kojima sudjeluju četiri članice ASEAN-a: Vijetnam, Singapur, Brunei i Malezija.

Druge članice su zainteresirane za pridruživanje sporazumu i Bijela kuća želi osigurati njegovo stupanje na snagu. Čelnici će u utorak razgovarati o pomorskim pitanjima, među kojima o Južnom kineskom moru oko kojega se spore Kina i nekoliko zemalja ASEAN-a. Rhodes je rekao da će Obama uputiti oštru poruku Kini da se sporovi oko tog područja moraju riješavati mirnim putem.

You may also like

0 comments