Home Geopolitika Obama će u Hirošimi upozoriti na stvarnu prijetnju nuklearnog oružja

Obama će u Hirošimi upozoriti na stvarnu prijetnju nuklearnog oružja

by Agencije

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio u četvrtak da bi njegov povijesni posjet Hirošimi, koja je 1945. sravnjena sa zemljom u američkom napadu atomskom bombom, trebao upozoriti na “stvarnu prijetnju” nuklearnog oružja.

“Želim još jednom istaknuti da postoji stvarna prijetnja i da svi moramo biti svjesni neodgodivosti” rješavanja problema, rekao je američki predsjendik u Japanu gdje sudjeluje na summitu G7. “Napad atomskom bombom označio je prekretnicu suvremene povijesti”, kazao je Obama na tiskovnoj konferenciji.

Premda nuklearno oružje “ne zauzima tako istaknuto mjesto u razmišljanjima kao tijekom Hladnog rata”, strah od “nuklearnog incidenta još je prisutan u našim glavama”, zaključio je. Predsjednici država i vlada SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Kanade i Japana sastali su se Ise-Shimi, u središtu Japana. Ovaj sastanak na vrhu posvećen svjetskom gospodarstvu najvjerojatnije će ostati u sjeni posjeta američkog predsjednika Hirošimi planiranog za petak.

Obama će posjetiti Hirošimu kao prvi aktivni američki predsjednik koji će to učiniti nakon II. svjetskog rata, no neće se ispričati za atomsku bombu, objavila je početkom ovog mjeseca Bijela kuća.

“On neće propitivati odluku o korištenju atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata. Umjesto toga, ponudit će dugoročnu viziju usredotočenu na našu zajedničku budućnost”, napisao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Glasine o dolasku Obame u Hirošimu traju mjesecima, a posjet je pripremio i američki državni tajnik John Kerry kada je posjetio taj grad koji je prvi iskusio užase atomske bombe.

“Nikad neću zaboraviti te slike” od kojih “se okreće želudac”, napisao je Kerry 11. travnja nakon posjeta muzeju grada mučenika i pogledao uznemirujuća svjedočanstva nuklearne vatre koja je poharala Hirošimu.

Dana 6. kolovoza 1945. američki bombarder Enola Gay ispustio je atomsku bombu na grad i usmrtio ukupno 140.000 ljudi, a tri dana poslije bomba na Nagasaki uzela je 70.000 života. SAD se nije nikada ispričao za te napade. Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi. Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano.ž

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u četvrtak u Japanu da je Sjeverna Koreja, koja usprkos UN-ovoj zabrani radi na svom nuklearnom programu, “živi izvor zabrinutosti”. “Sjeverna Koreja je živi izvor zabrinutosti za sve nas. Kada imate tako nestabilan i izoliran režim, to je srednjoročno prijetnja zbog koje moramo biti veoma oprezni”, rekao je na rubu summita G7.

Sjeverna Koreja je 6. siječnja izvela svoj četvrti nuklearni pokus, nakon kojega je 7. veljače ispalila raketu za koju se općenito smatra da je prikriveno ispitivanje balističke rakete. UN-ovo Vijeće sigurnosti je zbog toga donijelo dosad najteže sankcije Pyongyangu dok raste napetost na korejskom poluotoku.

Obama je govorio prvog dana dvodnevnog susreta na vrhu G7 u Ise-Shimi, u središtu Japana. Rekao je da su čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja razgovarali o potrebi da se održi gospodarski rast u Sjedinjenim Državama, dodavši da se pomaci počinju bilježiti i u europskom gospodarstvu.

Related Posts