Obama će se u utorak obratiti Kubancima

Američki predsjednik Barack Obama obratit će se kubanskom narodu u utorak, završnog dana povijesnog posjeta Kubi koji bi trebao označiti “nepovratno” otvaranje Amerike prema bivšem neprijatelju iz Hladnog rata, objavila je u srijedu Bijela kuća. Obama i kubanski predsjednik Raul Castro održat će zajedničku konferenciju za novinare nakon razgovora, rekao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes novinarima.

Kao prvi američki predsjednik u 88 godina koji stiže na Kubu, Obama će u nedjelju poslije podne u pratnji supruge Michelle i kćeri prošetati ulicama stare Havane i posjetiti katedralu gdje će ih primiti kardinal Jaime Ortega, predstavnik Vatikana koji je odigrao važnu ulogu u približavanju dviju zemalja nakon pola stoljeća prekinutih veza. Trodnevni posjet kulminirat će Obaminim obraćanjem kubanskom narodu iz legendarnog Gran Teatra u Havani, a uživo bi ga trebali prenositi radio i televizija na cijelom otoku i kubanska vlada nije se tomu usprotivila, rekao je Rhodes.

Govor će “biti vrlo važan trenutak predsjednikova putovanja” i “jako želimo da taj proces normalizacije bude nepovratan”, rekao je Rhodes. Za utorak je predviđen i Obamin susret s kubanskim disidentima, a među njima su istaknuti aktivisti po izboru Bijele kuće. Iako kubansko vodstvo takve susrete smatra uplitanjem u unutarnja pitanja otoka Bijela kuća ne očekuje da službena Havana pokuša spriječiti neke od pozvanih disidenata da se odazovu.

Obama će doputovati na Kubu samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države objavile da će dodatno ublažiti ograničenja za putovanja na Kubu kao i ograničenja za dolarske trgovinske transakcije. Posjet Kubi američki predsjednik trebao bi završiti bejzbolskom utakmicom između kluba Tampa Bay Rays s Floride i nacionalne ekipe Kube, a zatim otputovati u Argentinu. Obamini kritičari optužuju predsjednika da nudi previše u zamjenu za tako malo koliko je spremno dati kubansko vodstvo.

You may also like