O Sanaderovu jamstvu sutra

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak će odlučiti hoće li priznati dvije nekretnine kao jamstvo da se bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu istražni zatvor zamjeni obranom sa slobode od Uskokovih optužbi za korupciju.

Ročište je zakazano za utorak nakon što je obrana u ponedjeljak dopunila dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao jamstvo da Sanader neće bježati, doznaje se od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića. Zasad nije poznato točno vrijeme održavanja ročišta.

Sanaderovi branitelji predložili su nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna. O prijedlogu jamčevine odlučivat će izvanraspravno vijeće, na čiju odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu. Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Zbog opasnosti od bijega Sanader na slobodi neće smjeti napuštati svoje boravište, pravovremeno će mu biti oduzeta putovnica i sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih branitelja Goran Suić, no sud je u petak nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.

Sanaderovi odvjetnici tada su izjavili novinarima da je riječ o opstrukciji jer sud traži dokaz da je Suić vlasnik čitave kuće s obzirom da u dokumentaciji stoji kako je on vlasnik dvije polovice kuće. “Konzultirat ćemo PMF (Prirodoslovno-matematički fakultet) da objasni kako dvije polovice sačinjavaju jedno cijelo”, rekli su ironično odvjetnici. Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader je u ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo nešto manje od četiri godine, a odsad će se, prihvati li sud nekretnine kao jamčevinu, u nastavku sudskih postupaka braniti sa slobode.

You may also like