O Saboru se pričalo kao o sprdačini

Za raspravu o prijedlogu za samoraspuštanje Hrvatskog sabora javila se u ponedjeljak tek nekolicina saborskih zastupnika koji su svi odreda izražavali nezadovoljstvo radom aktualnog saziva, pa su se tako mogle čuti i kvalifikacije kako se njegov kredibilitet do te mjere urušio da se o Saboru “pjeva kao debilani i piše da je Disneyland”.

“Kredibilitet Sabora se godinama urušava. Došlo se tako nisko da se pjeva o njemu kao debilani, piše se da je Disneyland, a svi znamo tko je kriv za to”, rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hirid).

Bila je, kaže, dijelom nečega što ju je ispunjavalo ponosom ali, nažalost, i sramom. “Današnjoj kolektivnoj frustraciji i eskalaciji nasilja kojem svjedočimo doprinijela je najviše politika. Nažalost, neki su sami sebe proglasili jedinim ovlaštenim mjeriteljima domoljublja, a kriterij je, naravno, izopačen”, rekla je Petrijevčanin Vuksanović. HDZ-ov Željko Glasnović ustvrdio je kako neki u sabornici sjede dulje nego kraljica Viktorija, a nisu napravili ništa. “Zašto nam je pisao Ustav čovjek iz bivše Udbe? Zašto su Slovenija i Hrvatska jedine postkomunističke zemlje u EU koje nisu provele lustracijske zakone? I mi se čudimo. Zašto smo dobili državu koji liči više na Venezuelu sada nego na jednu modernu pravednu državu? Zato jer sve karakteristike što smo imali ’89. godine danas se događaju”, govorio je Glasnović.

Milivoj Špika (BUZ) u raspravi se bavio datumom raspuštanja Hrvatskog sabora te datumom predstojećih parlamentarnih izbora, što je nagnalo nezavisnog zastupnika Stipu Petrinu da mu poruči kako koristi saborsku govornicu za predizborne skupove. “Koji je to razlog da 72 zastupnika hoće odluku od 15. srpnja? Zašto je onda ne donesemo 15. srpnja, pa će vrijediti isti dan? Svi se busamo da ćemo sve raditi u nacionalnom interesu. Je li interes da se to riješi odmah i sada ili se kod jednog broja zastupnika pojavio strah da se ne bi netko predomislio”, pitao se Špika.

Mišljenja je kako taj problem treba riješiti odmah, odnosno da se Sabor raspusti s današnjim datumom. “Štedimo vrijeme, nerve i zdravlje”, poručio je u raspravi uoči glasovanja. “Gospodine Špika ne koristite saborsku govornicu za predizborne skupove”, poručio mu je Petrina i upozorio da u državi gdje je turizam najjača gospodarska grana treba voditi računa o terminu izbora.

Stevo Culej (HDZ) kazao je kako ne može otići, a da ne kaže zastupnicima što misli i što ih ide. “Nije mi žao otići odavde iz puno razloga, a to su oni razlozi što sam vas sve jako dobro upoznao kroz ovo kratko vrijeme. Napravio sam recenziju i secirao sam svakog ponaosob. Nisam sretan onim što vidim jer ovaj cirkus koji ste nam priredili, ovaj pakao, molim Boga samo da ne doživimo deveti krug tog pakla, gdje bih se ja jako dobro snašao za razliku od nekih”, poručio je.

 

You may also like