O novim Ciprasovim zahtjevima razgovarat će se poslije podne na sastanku euroskupine

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis potvrdio je u srijedu da su od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa primili dva pisma s novim prijedlozima o kojima će se raspravljati na popodnevnoj telefonskoj konferenciji ministara financije eurozone. “Mogu potvrditi da smo primili dva pisma, koje Komisija sada analizira”, rekao je Dombrovskis ne ulazeći u njihov sadržaj.

Dombrovskis je rekao da postoji mogućnost postizanja sporazuma s Grčkom do sljedećeg roka, 20. srpnja, kada treba Europskoj središnjoj banci vratiti 3,5 milijarde eura. Dodao je da eurozona, “neovisno o tome što će se dogoditi s Grčkom”, može izdržati. Grčka je do utorka u ponoć propustila platiti 1,6 milijardi eura duga MMF-u, a istodobno joj je istekao program pomoći, u kojem je bila zadnjih pet godina. Dombrovskis je rekao da će Komisija preporučiti zemljama EU-a da ne poduzimaju nikakve akcije protiv Grčke zbog neisplate duga.

Dombrovskis je rekao da se više ne može pregovarati o produljenju programa, koji je već istekao. Sada se mogu samo otvoriti pregovori o novom programu, a za to je potrebna prethodna suglasnost euroskupine. Grčka je u utorak zatražila zaključivanje sporazuma s Europskim stabilizacijskm mehanizmom (ESM), trajnim fondom za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama, u iznosu od oko 30 milijardi eura u sljedeće dvije godine te restrukturiranje svoga duga.

Istraživanja javnog mnjenja provedena proteklih dana u Grčkoj pokazuju da je više Grka protiv mjera štednje nego za njih. Na nedjeljnom referendumu bi protiv uvjeta koje su vjerovnici nametnuli Grčkoj glasalo između 46 i 54 posto, prema anektama objavljenima u srijedu u medijima, dok bi mjere štednje podržalo između 33 i 37 posto Grka. Na referendum namjerava izaći 86 posto birača. U odnosu na ankete provedene prije uvođenja ograničenja protoka kapitala razlike između onih za i protiv mjera štednje blago se smanjuju. Tada je protiv mjera štednje bilo 57 posto a za 30 posto ispitanih.

Najsnažniji otpor uvjetima vjerovnika pokazuju glasači lijeve Sirize (77 posto), ultradesne Zlatne zore (80 posto) i Komunističke partije (57 posto).Predložene mjere štednje najviše podržavaju nezaposleni Grci. Spašavanje Grčke možda uopće nije problem – naprimjer, kada bi joj svaki od 500 milijuna stanovnika EU-a donirao tri eura, Grčka bi imala dovoljno da plati zadnju ratu MMF-u.

To je logika s kojom je Thom Feeney iz Londona pokrenuo internetsko skupljanje pomoći za Grčku. I preko portala Indiegogo već prikupio 800 tisuća eura. Taj mu je novac uplatilo 45 tisuća ljudi u samo tri dana. Navala je bila tolika da se stranica srušila zbog preopterećenja. Da malo privuče donatore, Feeney nudi i grčke proizvode onima koji žele pridonijeti: razglednicu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za tri eura, feta sir i maslinovo ulje za šest, bocu uza za 10 eura, bocu grčkog vina za 25 eura, a košaru s grčkim proizvodima za 160 eura. Feeney naglašava da je projekt iskren i da će novac biti vraćen ako se ne dosegne suma od 1,5 milijarde eura. On nikada nije bio upleten u grčku politiku. “Ovo vidim kao pomoć grčkom narodu, a ne političarima”, napisao je na portalu.

You may also like