NYT: Amerikanci iznenađeni vojnom suradnjom Rusije i Irana

Let ruskih bombardera sa zračne luke Hamadan postao je prva operacija strane države koja je pokrenuta s teritorija Irana još od Drugog svjetskog rata, piše list New York Times.

Ministarstvo obrane RF otvrdilo je da se bombarderi Tu-22M3 i Su-34 baziraju u Iranu. Zrakoplovi su bombardirali pozicije terorističke skupine Islamska Država, poletjevši sa zračne luke Hamadan. Ranije su Zračno-svemirske snage bombardirale pozicije islamista sa sirijske baze Hmejmim.

Američki činovnici su izjavili da vojna suradnja Rusije i Irana nije bila neočekivana za njih, ali se stječe dojam da je polijetanje ruskih zrakoplova s iranske baze iznenadilo Bijelu kuću, navodi se u članku. “Mislim da i dalje pokušavamo shvatiti šta oni (Rusija i Iran) rade”, navodi list riječi glasnogovornika State Departmenta Marka Tonera.

Zahvaljujući sporazumu s Teheranom Moskva je dobila prostor za manevre na sirijskoj pozornici vojnih akcija i povećala vatrenu moć, navodi list.

Politolozi smatraju da novi sporazumi mogu Rusiji omogućiti da proširi sferu političkog utjecaja na Bliskom istoku. Povjesničari i vojni stručnjaci primjećuju da u povijesti dviju zemalja još nije bilo presedana tako tijesne vojne suradnje. “To se nije dogodilo čak ni u vrijeme šaha (za vrijeme vladavine posljednjeg šaha Irana Mohammeda Reze Pahlavija, kada su SSSR i Iran surađivali u više oblasti)”, rekao je John Limbert, bivši američki diplomat koji je nekada bio u službi u Iranu.

Stvar nije samo u taktičkim prednostima. Pojava bombardera na iranskoj bazi može postati dio velikog plana Rusije – stvaranja nove koalicije u Siriji, i može postati njezina centralna sila, dodaje New York Times. Vijesti iz Irana dolaze u trenutku poboljšanja odnosa Moskve i Ankare i nastavka rusko-američkog dijaloga po pitanju suradnje u borbi protiv Islamske Države.

You may also like