Nursultan Nazarbajev je izabran za predsjednika Kazahstana sa 97.5 posto glasova

Dosadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev ponovo je u nedjelju izabran za predsjednika te srednjoazijske države s 97,5 posto glasova, peti puta zaredom na prijevremenim izborima na kojima je zabilježena rekordna stopa sudjelovanja iznad 95 posto.

Nursultan Nazarbajev je dobio 97,5 posto glasova prema izlaznim anketama koje je proveo istraživački centar Demokratski institut sa sjedištem u Kazahstanu. Kandidat komunističke stranke Turgun Sidžikov je dobio 2 posto glasova, a Albegazi Kusainov 1 posto, objavila je direktorica tog centra novinarima.

Izlaznost iznosi 95,11 posto prema Središnjem izbornom povjerenstvu koje precizira da će prvi rezultati biti objavljeni u ponedjeljak ujutro. “Siguran sam da će Kazahstanci izabrati politiku stabilnosti, razvoja i sklada u našoj zemlji”, izjavio je u obraćanju naciji objavljenom uoči izbora Nazarbajev (74) koji je već 26 godina na čelu zemlje. On je pozvao stanovnike zemlje da masovno sudjeluju u izborima, koje je nadziralo više od 1000 međunarodnih promatrača, kako bi svijetu “uvjerljivo dokazali jedinstvo”.

Nazarbajev bi novi mandat mogao iskoristiti da pripremi nasljednika, što se u Kazahstanu očekuje već neko vrijeme. Nazarbajev uspješno balansira između dva moćna susjeda, Rusije i Kine, zadržava stabilnost kazahstanske ekonomije iako mu pad cijena nafte ne ide u prilog i uspijeva pomiriti kompleksne etničke različitosti u zemlji.

Pitanje mirne tranzicije vlasti u budućnosti stoga bi moglo biti ključno za stabilnost te energentima bogate zemlje na strateški važnom položaju. (Agencije)