Nuklearni sporazum iz Ženeve mogao bi značiti više iranske nafte na tržištu

Ženeva – Okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak u Švicarskoj, otvorit će prostor za puni povratak Teherana na svjetsko naftno tržište no to bi se moglo dogoditi tek sljedeće godine, piše britanska agencija Reuters.

Sporazum koji ostavlja sankcije netaknutima sve dok se zapadne sile ne uvjere da ga Teheran poštuje i koji daje pregovaračima rok do 30. lipnja da izrade sveobuhvatni sporazum znači da je malo izgleda za bilo kakav značajniji porast izvoza iranske nafte do 2016. Iako su cijene barela sirove nafte Brent pale u četvrtak pet posto na 54 dolara u očekivanju sporazuma koji bi omogućio veći izvoz iranske nafte stručnjaci su počeli uzimati u obzir kad bi se to uopće moglo dogoditi pa je do kraja dana cijena barela porasla na 55 dolara.

Iran je nekad bio peti svjetski proizvođač nafte u svijetu. Američke i europske sankcije od početka 2012. smanjile su iranski izvoz nafte za gotovo 1,5 milijuna barela dnevno. Trebat će vjerojatno mjeseci kako bi se potvrdilo da Iran ispunjava obveze iz sporazuma, kaže Bob McNally, predsjednik instituta za energetska istraživanja Rapidan Group i bivši savjetnik američkog predsjednika Georgea W. Busha. Jason Bordoff, utemeljitelj centra za globalnu energetsku politiku na sveučilištu Columbia i bivši savjetnik predsjednika Baracka Obame suglasan je. “Trebat će vremena da iranska nafta stigne natrag na svjetsko tržište, vjerojatno najranije 2016.”

Takva odgoda dobrodošla je vijest za države članice OPEC-a koje strahuju da bi ulazak iranske nafte stvorio dodatan pritisak na cijene nafte koje su od prošlog ljeta prepolovljene. Prema sporazumu sankcije će biti ukinute tek nakon što Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA “potvrdi da je Iran poduzeo sve ključne korake vezane uz nuklearni program”, prema priopćenju koje su objavili Iran i svjetske sile u Švicarskoj na kraju pregovora. “Ukoliko u bilo kojem trenutku Iran ne ispuni svoje obveze sankcije se vraćaju na snagu”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Vraćanje Irana na prijašnje pozicije na tržištu nafte očekuje se najranije tek u drugoj polovici 2016., smatraju analitičari. “Vjerojatno će sankcije biti ukinute šest mjeseci do godinu dana nakon što se sporazum potpiše u lipnju”, ocijenili su analitičari tvrtke Energy Aspects. (Croenergo.eu)