Nuklearne sile ipak će pregovarati

Premijer pozvao na razgovore
Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je Indiju za pregovarački stol kako bi te dvije nuklearne sile ublažile napetosti pošto su zadnjih dana kršile zračni prostor jedna drugoj, a u srijedu je Pakistan srušio dva zrakoplova indijske vojske.

Pakistan i Indija razmjenjivale su tijekom zadnja dva dana zračne napade, prvi put od njihova rata 1971., što je u srijedu rezultiralo rušenjem dvaju indijskih borbenih zrakoplova, a zbog eskalacije sukoba dviju susjednih zemalja s nuklearnim oružjem svjetske sile pozvale su ih na suzdržanost. “Ponovno bih pozvao na razum i morali bismo sjesti za stol i raspraviti ta pitanja”, rekao je Khan u pozivu što ga je putem televizije uputio indijskom kolegi Narendri Modiju.

“Moje pitanje indijskoj vladi glasi možemo li si priuštiti pogrešne procjene ili ćemo u rat s oružjem kojim raspolažemo i vi i mi”, rekao je Khan pa nastavio: “Bilo bi bolje da ne razmišljamo o tome što bi se moglo dogoditi u slučaju pogrešne procjene.To bi bilo izvan moje i izvan kontrole (premijera) Modija”, rekao je. Khan je govorio satima pošto je Pakistan srušio dva indijska zrakoplova. Pakistanske vojne snage objavile su da su privele samo jednog indijskog pilota iz srušenog zrakoplova, iako su prvotne izjave govorile o dvojici pilota. Nije ponuđeno objašnjenje za te oprečne informacije.

Indija oštro osuđuje “vulgarno pakistansko pokazivanje ozlijeđenog pilota Indijskih zračnih snaga što je kršenje svih standarda međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije”, objavilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova. “Očekujemo od Pakistana da ni u čemu ne našteti pripadniku indijske vojske i očekujemo da on odmah i sigurno bude vraćen”, poručilo je indijsko ministarstvo.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu. Indijske vlasti tvrde da JeM, jedna od najaktivnijih oružanih skupina protiv New Delhija u separatističkoj pobuni u Kašmiru, priprema nove bombaške napade u Indiji.

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak. Potom su zrakoplovi indijskog ratnog zrakoplovstva “zalutali” u srijedu u pakistanski zračni prostor nakon što je Pakistan izveo šest zračnih napada u dijelu Kašmira pod indijskom kontrolom, kazao je general bojnik Asif Ghafoor, glasnogovornik pakistanskih oružanih snaga.

Indija odavno optužuje Pakistan da potajno podupire upade islamističkih boraca i naoružanih pobunjenika u indijski Kašmir, što Islamabad niječe. Kašmir je planinsko područje u kojem obje zemlje imaju dio svojeg teritorija i zbog te su pokrajine dvije države triput ratovale otkako su 1947. stekle neovisnosti od britanske vladavine. Godine 2002. bile na rubu četvrtog rata pošto su pakistanski militanti izveli napad na indijski parlament.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je u petak eskalaciju napetosti između dviju zemalja “veoma opasnom”. Američki državni tajnik Mike Pompeo odvojeno je razgovarao s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja i pozvao ih da izbjegavaju “daljnje vojne aktivnosti”. Kina i Europska unija također su pozvale Indiju i Pakistan na suzdržanost.

Pakistan i Indija su tijekom posljednja dva dana razmjenjivale zračne napade, što je prvi puta od rata 1971. da su se te dvije nuklearne sile odlučile na takav korak, što je srijedu rezultiralo rušenjem dvaju indijskih borbenih zrakoplova, piše Reuters i ističe da je eskalacija napetosti nagnala svjetske sile da Islamabadu i New Delhiju upute pozive na suzdržanost.

You may also like

0 comments