Nuklearne sile i dalje jačaju svoje naoružanje

Svjetske zalihe nuklearnih glava početkom ove godine pale su na 14 465, no nuklearne sile i dalje moderniziraju svoje arsenale, objavio je u ponedjeljak mirovni institut iz Švedske.
Ukupan broj nuklearnih glava je u odnosu na početak 2017. pao za 470, tvrdi štokholmski Međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI). Smanjenje je većinom u skladu sa sporazumom iz 2010. između Rusije i Sjedinjenih Država o redukciji nuklearnog naoružanja, poznatog kao New START. Dvije sile zajedno posjeduju 92 posto svjetskog nuklearnog naoružanja, istaknuo je SIPRI.

Prema podacima instituta SAD ima 6450, a Rusija 6850 nuklearnih glava. Takvo oružje u svijetu posjeduje devet država. Osim SAD-a i Rusije, to su Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja, stoji u podacima SIPRI-a.

Istraživači instituta zaključili su da sve nuklearne sile rade na modernizaciji svog arsenala i na razvoju novih sustava, a Indija i Pakistan rade i na proširenju zaliha. U izvještaju SIPRI-a piše kako je Sjeverna Koreja 2017. “nastavila s tehničkim napretkom” prema razvoju nuklearnog oružja i balističkih raketa dugog dometa.

You may also like

0 comments