Nuklearka Krško nija pretrpjla štete u potresu

Priopćenje iz kompanije
Nuklearna elektrana Krško će, nakon što je utvrđeno da nije pretrpjela nikakvu štetu zbog potresa, u srijedu navečer, u 22 sata, biti puštena u pogon odnosno priključena na mrežu, izvijestili su iz NE Krško.

“Nakon automatske zaustave elektrane zbog jučerašnjeg potresa sustavno je pregledana i testirana oprema. Elektrana nije pretrpjela nikakvu štetu zbog potresa, svi su pregledani sustavi funkcionalni”, navodi se u priopćenju NE Krško. Ističu i kako je ponovno puštanje nuklearke u pogon i priključenje na mrežu predviđeno za danas, u 22 sata.

Dotad će se odvijati potrebni postupci puštanja u pogon i testiranja reaktora te ostalih sustava, navode iz nuklearke, u kojoj predviđaju da će elektrana preko noći postići 50 posto kapaciteta, a tijekom sutrašnjeg dana puno opterećenje. Jučer u 12:19 sati razoran potres magnitude 6.2 po Richteru pogodio je područje Hrvatske, a epicentar mu je bio u Petrinji.

Nakon tog potresa, Nuklearna elektrana Krško je zaustavljena prema uobičajenom postupku u slučaju jačih prirodnih nesreća. Nuklearka je stoga bila u stanju sigurnosne obustave rada te su obavljeni preventivni pregledi njenih sustava i opreme, a kako nije bilo šteta, večeras će biti priključena na mrežu.

NE Krško u suvlasništvu je slovenske GEN energije i Hrvatske elektroprivrede (HEP), a krajem prošlog tjedna je iz te elektrane objavljeno kako je nuklearka na dobrom putu da do kraja godine premaši ovogodišnji plan proizvodnje od 5.95 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije. NE Krško je u neprekidnom pogonu od jeseni 2019. kada je obavljen zadnji redovni remont, a novi je redovni remont najavljen za proljeće 2021. godine.

You may also like