Novotny: Privatizacija zdravstva, autocesta i rezanje socijale

Ekonomski analitičar Damir Novotny u emisiji Novi dan na N1 televiziji govorio je o prvim koracima nove vlade kojima će smanjiti javni dug.

Na pitanje o kreditnom rejtingu kazao je kako je prioritet je sastaviti proračun koji bi pokazao da vlada i mandatar poduzimaju ozbiljne korake u sređivanju javnih financija, piše N1. “Trendovi su negativni jer se akumuliraju manjkovi u proračunu koji će dosegnuti nevjetojatnih 90 posto BDP-a i time ćemo postati jedna od najzaduženijih zemalja ne samo u Europi nego i u svijetu. Ciljevi su da se javne financije dovedu u red i da se ne stvara stalni deficit. Trebalo bi Europskoj komisiji pokazati kako do tih ciljeva doći. Bojim se da će reforme nekoga zaboliti jer se troškovi moraju negdje rezati”, kazao je Novotny pa nastavio: “Vlada mora napraviti vjerodostojan plan smanjivanja deficita i smanjivanja žarišta deficita. To znači napraviti ono što sindikati ne žele čuti. Slovenska vlada je izložila prodaji 37 javnih poduzeća kako bi smanjila javni dug. Ovako državni sektor istiskuje privatni sektor. Imamo problem što ovakvi rejtinizni nose visoke kamatne stope koje su sada niske, ali će biti veće.

“Ove godine kamate na naplatu dospijevaju kamate i dio glavnice. Dosad je upravljanje javnim dugom bilo loše. To su radila dva čovjeka. Vlada bi mogla angažirati stručnjake koji se time bave. U vladi su mislili da oni to mogu raditi pa je zavladao kaos u financijama. Negativni trend se ne može zasutaviti u roku 3 mjeseca ili jedne godine, ali se može napraviti plan kako će se to smanjiti – kazao je Novotny i napomenuo da će Vlada morati razduživati prodavati državne dionice i imovinu da smanji dug. Proračun bi trebalo smanjti 15-ak milijardi kuna, a to je moguće kad bismo se vratili na proračun iz 2008. godine. Tada nije nikoga bolio. To bi se moglo postići uz odgovarajuću političku volju. Javne projekte će se morati odložiti jer neće moći to financirati. Ono što je važno je pokrenuti privatna poduzeća i otvoriti im prostor. Vlada mora napraviti kvalitativni pomak u ekonomskim politikama, a to znači ukinuti mnogo zakona koji smetaju razvoju privatnog sektora – kazao je Novotny, a potom naglasio kako se prije svega mora zdravstvo dovesti u red. Imamo viška bolničkih kapciteta oko 20 posto što se mora privatizirati. Jedan dio Mosta se tome oštro protivi. Reforma zdravstva je ključna kako bi se smanjili stalni manjkovi. Navikli smo da imamo izvrstan zdravstveni sustav za male novce. To nije moguće. Morat će se smanjiti obuhvat kapaciteta i usluga koje zdravstvo može plaćati. U zdravstvu ima sigurno 2-3 milijarde kuna ušteda. Mirovinski sustav se isto mora dovesti u red. Državna poduzeća stvaraju jako veliki pritisak na javni dug, zadužuju se. Sve to mora izaći van i okrenuti se tržištu” kazao je Novotny, pa nastavio:

“Sve općine i gradovi čine samo 5 posto državnih troškova. Kad bismo ih sve ukinuli ne bi dobili puno. Puno je govora o socijali i tu se mora napraviti veliko pospremanje. Oni koji su sposobni raditi moraju raditi.”

O monetizaciji autocesta i prodaji velikih kompanija kazao je kako je politička elita zatvorena za pitanje privatizacije. “Mi danas govorimo o privatizaciji da se svježi kapital uvuče u zemlju”, kazao je, a potom prokomentirao desni politički spektar kao najvećeg kritičara privatizacija. “To je taj mit koji se promiče od političara da su to nacionalna bogatstva, ali eto sada treba smanjiti javni dug i upravo sada to treba prodati jer srebro, ako se ne proda, postaje mrtvi kapital. Morat će se nastaviti ono što je prethodna vlada počela, a to je da se pronađe investitor u sustav autocesta jer je neodrživ. To je velik teret koji slaba ekonomiija ne može nositi”,  zaključio je Novotny, piše N1.

You may also like

0 comments