Novotny: Odgoda izdavanja obveznica dovest će do grčkog scenarija

Hrvatska je po prvi put odgodila izdanje obveznice i to je prijelomni trenutak koji bi trebao brinuti političku elitu, ocijenio je u srijedu ekonomski analitičar Damir Novotny, komentirajući odluku Ministarstva financija da se s izdavanjem euroobveznice ide nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće.

“Pretpostavljam da su u Ministarstvu dobili informacije da bi emisija obveznica vjerojatno bila troškovno neefikasna, odnosno da bi cijena bila previsoka”, kaže Novotny.

Kako dodaje, izdavanje obveznica trebao bi biti rutinski posao državnog trezora i to s političkim okolnostima i situacijom u Vladi ne bi trebalo biti povezano, osim ako analitičari koji savjetuju potencijalne kupce nisu procijenili povećani politički rizik. “Naime, Vlada je predložila u okviru procedure prekomjernog manjka reforme koje se moraju provesti, a koje obuhvaćaju 200-njak zakonskih prijedloga. Njih bi u dogledno vrijeme Vlada trebala predložiti parlamentu. Ali, ako Vlada ne može funkcionirati i donositi odluke, onda se niti zakoni ne mogu predlagati”, kaže Novotny.

Dodaje kako onda postaje upitno hoće li se provesti reforme koje bi trebale uvjeriti međunarodne kupce obveznica da hrvatska Vlada sređuje javne financije i da su dugoročno njezini dužnički papiri sigurni. “To je prvi put da hrvatska država odgađa izdanje obveznica i to je prijelomni trenutak koji bi trebao brinuti političku elitu”, ustvrdio je Novotny, dodavši da će još kritičnija po pitanju zaduživanja biti iduća godina.

“Ako se u jednom trenutku dogodi da Vlada ne može podmirivati dospjele obveze u rokovima, to može izazvati niz povezanih negativnih događaja, poput onih što smo vidjeli u Grčkoj”, upozorava. Paradoks je još veći, ističe, jer na strani realne ekonomije, odnosno privatnog sektora Hrvatska bilježi pozitivne trendove, za razliku od Grčke. “Naš slučaj je paradoksalan – gospodarstvo raste, a Vlada je postala veliki kočničar”, zaključuje Novotny.

You may also like