Novotny: Nacionalnim interesom mašu zagovaratelji zatvorenog tržišta

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je na N1 televiziji i komentirao medijske napise da Atlantic Grupa i Adris osnivaju konzorcij putem kojeg namjeravaju preuzeti pojedine Agrokorove tvrtke.
Novotny ističe da je za takvo nešto prerano jer je za sads nepoznato hoće li vjerovnici Agrokora svoje dugove pretvoriti u vlasništvo ili će jedan dio potraživanja otpustiti a jedan pretvoriti u dugove. “Preuranjeno je govoriti da bi bilo koji domaći konzorcij mogao preuzeti dijelove Agrokora kada nemamo odluku vjerovnika kako će restrukturiranje izgledati”, ističe.

Pojašnjava da je Adris grupa jedina u Hrvatskoj koja ima kapital za kupnju pojedinih djelova Agrokora, ali ne i iznos dovoljan za cijeli koncern. “Adris grupa je bogata kapitalom kojeg je akumulirala prodajom nekih svojih dijelova, ali još uvijek je nedovoljan da bi se Agrokor mogao preuzeti u cjelini”, kaže Novotny.

“Mislim da Adris nema tu snagu, a druge domaće tvrtke nemaju novac, Atlantic nema, Podrvaka, Kraš i Frank bi se trebali zadužiti ako bi željeli ući u takav konzorcij”, dodaje.

Ističe da se postavlja i pitanje zašto bi netko danas uopće ulagao u u kompaniju koja je dužna pet milijardi eura. Upozorava da to posebno ne bi trebali raditi mirovinski fondovi jer je riječ o rizičnom ulaganju.

Priča o osnivanju domaćeg konzorcija, ocjenjuje, je “pokušaj da se senzibilizira javnost” odnosno kaže da je posrijedi probni balon. “Agrokor ima dobrih i vrijednih kompanija, ali ima i Konzum koji stvara gubitke. Zašto bi netko uložio u takvu kompaniju, a, s druge strane, postavlja se pitanje bi li Jamnica i Ledo bili tako vrijedni da nema Agrokora”, kaže Novotny za N1.

Pita se zašto Adris nema interes za poljoprivredne tvrtke u vlasništvu Agrokora – Belje i Vupik jer Ledo i Jamnica, pojašnjava, u regiji imaju velike konkurente pa je onda upitna budućnost Jamnice. Novotny ocjenjuje da više šanse imaju poljoprivredni prerađivači ako se gleda dugoročna konkurentnost na europskom tržištu.

Uz to, upozorava, s obzirom da je Hrvatska članica Europske unije, više nije pozitivno govoriti o kategorijama nacionalnog kapitala te da bi onda u priči oko Agrokora trebalo pozvati i druge europske ulagače. “Interes nacionalanog promiču oni koji bi željeli imati zatvoreno tržište, a da to nije u interesu hrvatskog gospodarstva”,kaže Novotny ističući da to kao grana najbolje pokazuje turizam.

You may also like

0 comments