Novotny: Bez strukturnih promjena izostat će značajniji rast u idućim godinama

Ekonomski analitičar Damir Novotny ocijenio je kako je rast BDP-a u prošloj godini od 2,9 posto posljedica inozemne potražnje i domaće potrošnje, no kako se bez strukturnih promjena neće moći osigurati značajniji rast BDP-a u godinama koje su pred nama.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Po podacima DZS-a, u cijeloj 2016. godini, pak, hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,9 posto, što je njegov najveći skok od 2007. godine, kada je BDP porastao 5,2 posto. To je i znatno veći rast u odnosu na 1,6 posto u 2015., kada je gospodarstvo zabilježilo prvi uspon nakon šest godina recesije.

“Rast BDP-a u prošloj godini od gotovo 3 posto rezultat je ubrzavanja ekonomske aktivnosti, koje su posljedica prije svega rasta potražnje s inozemnog tržišta”, kazao je Novotny u izjavi za Hinu.

Napominje kako su se izvozno orijentirana poduzeća, prije svega mala i srednja, uspjela pozicionirati na međunarodnom tržištu, dok su povećavanje konjukture s europskog tržišta te činjenica da su hrvatska glavna izvozna tržišta – Njemačka, Italija i Austrija – ubrzala industrijsku proizvodnju, imale značajan utjecaj na povećanje BDP-a.

Također, dodaje da je i domaća potrošnja ubrzala rast. “Nakon šest godina krize, ipak su se potrošači odlučili na novi ciklus potrošnje, ali prije svega jer je deflacija učinila svoje. Cijene su pale i došlo je do ravnoteže između ponude i potražnje, a potrošači su povećali svoju potrošnju”, kazao je.

Ipak, po njegovoj je ocjeni, prošla godina po rastu BDP-a zapravo je izuzetak. “Iako bolji i kvalitetniji nego prije krize, kada se temeljio isključivo na domaćoj i potrošnji javnog sektora, dok je ovoga puta  komponenta izvoza vrlo jaka, rast BDP-a neće biti dovoljan da se osigura kontinuitet i dugoročno održiv rast. Naime, njegov rast u idućim će godinama biti pod snažnim pritiskom neravnoteža u javnom sektoru”, smatra Novotny, navodeći pritom visok javni dug, izrazito visoku državnu potrošnju koja opterećuje privatni sektor i visoke poreze. Očekuje se, dodaje, i novo razdoblje rasta cijena faktora proizvodnje, prije svega energenata.

Upozorava i na vrlo nepovoljnu sliku na tržištu rada – visoku nezaposlenost, uz istodobni nedostatak radne snage, zbog čega će, smatra, poslodavci morati podizati cijenu rada i time povećavati svoju troškovnu komponentu.

“Tako da se bojim da u idućim godinama, bez strukturnih promjena u državnom sektoru, nastavka privatizacije u državnom sektoru, povećanja produktivnosti u državnim poduzećima, privatni sektor neće moći izdržati taj tempo i neće moći osigurati značajniji rast BDP-a”, zaključio je Novotny.

Burilović (HGK): Moramo biti još ambiciozniji 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović ocijenio je kako nastavak rast BDP-a upućuje na gospodarski opravak te kako ima razloga za zadovoljstvo, no napominje i da moramo biti još ambiciozniji.

“Rast BDP-a posljedica je prije svega povećanog izvoza roba i usluga, poboljšanog poslovnog okruženja te povoljnijih globalnih uvjeta. Nastavak rasta upućuje na gospodarski oporavak i imamo razloga za zadovoljstvo, no moramo biti još ambiciozniji”, ističe se u komentaru Burilovića o prvim procjenama BDP-a za 2016.

(Agencije)

You may also like

0 comments