Novotny: Agrokor je u situaciji u kojoj je Pevec bio prije restrukturiranja

Konzultant Damir Novotny (T&MC Group) naglašava kako je Agrokor četvrta po veličini prihoda/prometa kompanija u istočnoj Europi, međutim ne i po veličini osnovnog i akumuliranog kapitala.

Kapital Agrokora ne prelazi 15 posto ukupnih obveza dok njegovi konkurenti poput Schwartz Grupe (Lidl /Kaufland) i Ahold Delhaize (konkurent u Srbiji) imaju preko 45 posto vlastitog kapitala u ukupnim izvorima financiranja poslovanja. Agrokor je dakle veliku većinu svojih investicija i svojeg operativnog poslovanja financirao na dug s visokim kamatnim stopama te tako postao financijski vrlo ranjiv.

S druge strane, dodaje Novotny, Agrokor je sklapao nepovoljne aranžmane s vladama u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su na prvi pogled bili atraktivni i povoljni, a danas postaju pogubni za sudbinu ovog poduzeća. Agrokor je danas praktično insolventna kompanija, u sličnom pložaju kao Pevec prije restrukturiranja.

“Po mome mišljenju prodaja najvrednijih kompanija, pout Jamnice i Leda, može kupiti još neko vrijeme, ali ne može riješiti strukturne probleme, prje svega nedostatak kapitala. Izlazak na tržište kapitala je bila opcija za ovu godinu, ali se Agrokor nije pripremio (nije se restrukturirao) kako bi bio zanimljiv financijskim ulagačima – potencijalnim kupcima dionica. Agrokor dakle nije iskoristio povoljne trendove na tržištima kapitala i nije prikupio dodatni kapital kojim bi se vratili nepovoljni i kratkoročni krediti.

Spektar mogućih rješenja se tako sužava i svodi na dvije grupe mjera:

Prvo, kratkoročne mjere – fokusiranje na glavne kompetencije (prerađivačka industrija i maloprodaja) , sveobuhvatan program snižavanja operativnih troškova, rješavanje od netemeljnih poslovnih aktivnosti u kratkom roku, dogovori sa sindikatima o uvođenju varijabilne komponente plaća koja će ovisiti o uspjehu mjera restrukturiranja, debt-equity swap (zamjena duga za dionice) s glavnim vjerovnicima i velikim dobavljačima.

Drugo, srednjoročne mjere – organsko razdvajanje temeljnih djelatnosti – odvajanje maloprodaje od prerađivačkih industrija, strateški preustroj maloprodaje – uvođenje formata kakve imaju konkurenti (Schwartz grupa ili SPAR) ,podjela maloprodaje na Zapad i Istok, te pripremanje pojedinačnih kompanija za samostalne izlaske na tržišta kapitala”, zaključuje Novotny za Direktno.hr.

You may also like