Novo suđenje za aferu Fimi Media, ispitat će se 220 svjedoka

Ponovljeno suđenje za najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj, slučaj Fimi medija, počinje u ponedjeljak pred izmjenjenim sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje će u novom procesu ispitati 220 svjedoka.

Na pripremnom ročištu za novo suđenje, svi su optuženici kazali su da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov “crni fond”. Na suđenju će biti ispitano oko 220 svjedoka, s time da će dokazni postupak početi čitanjem dokumentacije, a nakon toga se prelazi na ispitivanje svjedoka, rekla je ranije novinarima zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak, dodajući da će u novom suđenju zasad biti dokazi koji su već izvedeni iz prethodnog postupka.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media kreće iz početka jer je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Vrhovni sud je zaključio da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika. Prihvaćene su i tvrdnje odvjetnika HDZ-a, kao prve političke stranke optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba. Tim više što zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika Vlade kao “službenu osobu” u smislu njegove kaznene odgovornosti.

U novom postupku sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, “imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja”. Optužene u slučaju Fimi medija Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud 2015. ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna. Sredinom travnja trebala mu je biti izrečena presuda u slučaju Planinska, no na dan kad je bila zakazana objava presude sud je zaključio da još mora provesti dodatna vještačenja.

You may also like