Novo lukrativno plinsko polje na Arktiku

Equinor i partneri

Norveški proizvođač nafte i plina Equinor i partnerske tvrtke objavili su u utorak da će uložiti 14,8 milijardi norveških kruna (1,44 mlrd dolara) u razvoj plinskog polja Irpa u Norveškom moru.

Cilj projekta u norveškom podmorju jest proizvodnja oko 20 milijardi prostornih metara prirodnog plina za izvoz u Europu preko platforme Aasta Hansteen koja se nalazi na oko 80 kilometara istočno od plinskog polja Irpa, pokazao je razvojni plan partnerstva.

Na dubini od oko 1.300 metara, Irpa, nekadašnji Asterix, spada među najdublja nalazišta u Norveškom moru i četvrto je norveško naftno polje sjeverno od polarnice.

Očekuje se da će proizvodnja započeti u zadnjem kvartalu 2026. godine i trajati do 2039. godine, pokazao je plan razvoja. Trenutno nije jasno koliko će se plina dnevno crpiti na vrhuncu proizvodnje.

Equinor je operater Irpe, s 51 posto udjela u koncesiji. Državni holding Petoro ima udio od 20 posto, njemački naftno-plinski koncern Wintershall Dea 19 posto a britanski energetski div Shell 10 posto.

You may also like