Novičok uvršten na listu zabranjenih sredstava

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) odlučila je u ponedjeljak dodati nervni agens novičok koji je lani korišten u napadu na bivšeg ruskog agenta u Salisburyju, na svoj popis zabranjenih tvari, rekli su diplomati u Den Haagu.
Zajednički prijedlog Kanade, Nizozemske i Sjedinjenih Država prihvatio je 41 član izvršnog odbora te organizacije, objavili su neki među njima na Twitteru. Izvršni odbor OPCW-a odlučio je uvrstiti dvije skupine visokotoksičnih kemijskih tvari – među kojima novičok – u Konvenciju o zabrani kemijskog oružja, rekla je Sabine Nolke, kanadska predstavnica u OPCW-u.

“Rusija se izdvojila iz konsenzusa, ali on nije narušen. Hvala svim zemljama koje su ga poduprle”, objavila je na Twitteru. Zemlje članice sada imaju 90 dana da se usprotive toj odluci prije nego novičok bude službeno uvršten na popis, dodala je Nolke.

Britanski veleposlanik u Nizozemskoj Peter Wilson rekao je da je ova odluka “dobar početak godine za OPCW”. London optužuje Moskvu za trovanje novičokom bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Salisburyju u ožujku 2018. Rusija je odlučno zanijekala bilo kakvu odgovornost u napadu i rekla da je uništila svo svoje kemijsko oružje.

You may also like

0 comments