Novi zračni napadi pokrenuti su u ponedjeljak u zoru na sirijski grad Alep, koji je već danima na meti bombardiranja, a sve to u trenutku dok američki državni tajnik John Kerry u Ženevi nastoji pronaći načine da se okonča prolijevanje krvi u Siriji. 

Više od 250 civila, od kojih 50-ero djece, ubijeno je od 22. travnja i obnove nasilja u Alepu, na sjeveru zemlje, a većinu zračnih napada izveo je sirijski režim, kršeći primirje koje je stupilo na snagu 27. veljače na inicijativu Washingtona i Moskve. Snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koje imaju superiornu ulogu u zraku u odnosu na snage sirijskih pobunjenika, kontroliraju zapadne dijelove Alepa, dok pobunjenici kontroliraju istočni dio drugog po veličini grada u zemlji, podijeljenog od 2012., koji je postao glavnim poprištem borbi u zemlji.

Nakon jučerašnjeg mirnog dana u istočnom dijelu grada, zračni napadi obnovljeni su nakon ponoći, javio je dopisnika France Pressea s lica mjesta. Više četvrti, uključujući i poznatu Bustane-al-Kasr, ciljevi su napada.        Trenutno se ne mogu dobiti nikakve informacije o mogućim žrtvama. Pobunjenici su sa svoje strane u nedjelju navečer napali teškim topništvom zapadne dijelove grada, a tom je prilikom poginulo troje civila, među kojima i jedno dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Tursko topništvo i bespilotne letjelice, koje su poletjele iz zračne baze Incirlik na jugu zemlje, gađali su u nedjelju ciljeve Islamske države u Siriji i pritom ubili 34 militanta, priopćila je u ponedjeljak turska vojska.

Vojska navodi da je u udarima, koji su provedeni kao odgovor na raketne napade Islamske države na južnu tursku pokrajinu Kilis, uništeno šest vozila i pet topničkih položaja Islamske države. Pogranični grad Kilis i okolno područje posljednjih su mjeseci često su na meti raketnih napada pokrenutih s područja u Siriji, koja kontrolira Islamska država, a u kojima ginu civili.

U turskim napadima haubicama i raketnim bacačima u nedjelju prvo su pogođeni ciljevi Islamske države oko 12 kilometara južno od granice, a zatim su četiri drona, koja su poletjela iz baze Incirlik u južnoj Turskoj, uništila druge ciljeve, priopćila je turska vojska.

Turska je opetovano uzvratila na napade Islamske države, ali kaže da joj je potrebna veća potpora zapadnih saveznica. Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je prošli tjedan da će Sjedinjene Dražve postaviti sustav bacača raketa nedaleko od dijela granice koji je izložen napadima. Jedan američki visoki vojni dužnosnik je potvrdio da se o tome raspravlja, ali nije želio iznostiti nikakve detalje.

Related Posts