Home Ekonomija Novi zakon o osobnom bankrotu stupa na snagu početkom rujna

Novi zakon o osobnom bankrotu stupa na snagu početkom rujna

by admin

Zakon koji će omogućiti građanima da proglase osobni bankrot Vlada će poslati u Sabor već na prvo jesensko zasjedanje. U intervjuu Večernjem listu govori i o novom Stečajnom zakonu.

Početkom rujna stupa na snagu novi Stečajni zakon na osnovi kojega će država poslati u stečaj 19 tisuća dugotrajno blokiranih tvrtki koje duguju oko 20 milijardi kuna. Povrh toga, kreću stečajevi po službenoj dužnosti za sve koji probiju blokadu od 120 dana.  “Proces ulaska u stečaj tvrtki koje se prvog dana primjene zakona kvalificiraju za stečaj rastegnut će se na godinu dana. Zasigurno će u toj prvog fazi primjene uslijediti povećanje broja stečajnih predmeta, a o vjerovnicima i dužnicima ovisit će koliko će trajati postupci. Mi, na žalost, nemamo previše pozitivnih primjera nastavka poslovanja u stečaju, ali vraćamo mogućnost nastavka poslovanja i u stečaju. Stečaj nekima može biti i prilika za novi početak, a kome ni to nije dovoljno, nestat će s tržišta i neće proizvoditi nered. “, ističe ministar Miljenić u razgovoru za Večernji list.

“Vraćamo stečajni plan i mogućnost poslovanja, trošak postupka stečaja bitno će se smanjiti, dosad je često prelazio vrijednost stečajne imovine. To je bilo potpuno besmisleno. Naglašena je i pozicija vjerovnika. Protiv fikus tvrtki, primjerice, vodi se na tisuće sporova što će se najprije privremeno suspendirati, a onda i obustaviti jer takvo sudovanje nema smisla. Vjerovnike je koštao taj postupak, opteretio je sud, a kad bi postupak i završio zadovoljavajuće za vjerovnika, presuda mu nije značila ništa jer se više ne bi imao odakle naplatiti.”, objašnjava Miljenić.

“Nitko građane neće otjerati u stečaj, oni će o tome dobrovoljno odlučivati, a mi ćemo, nakon što zakon bude donesen, a prije stupanja na snagu, pokrenuti edukacijsku kampanju kako bi ljudima objasnili sve rizike i mogućnosti osobnog bankrota. Teška je to mjera za građane jer im prijeti da ostanu bez imovine, a prije otpisa duga pred njima je i razdoblje kušnje. Velik je to rizik, velika je odgovornost i sudova i građana koji će se odlučiti na to rješenje, naša je dužnost da ih informiramo o svemu”, zaključuje Miljenić.

Related Posts