Novi val optimizma, Hajdaš Dončić predviđa rast od 0.9 posto

U Interviewu tjedna na Soundsetu gostovao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Tom prilikom ekskluzivno je najavio da će hrvatski BDP u drugom kvartalu rasti između 0,6 i 0,9%. Zarazni optimizam ministra Branka Grčića očito je prešao i na druge članove Vlade. Tako je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prilično optimistično prognozirao rast BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu.

“U sljedećem periodu ili kvartalu imat ćemo veći rast nego što smo imali do sada. Po meni bi trebao biti od 0,5 do 0,9% jer očekujem veću osobnu potrošnju i intenzivniji građevinski sektor, a isto tako i izvoz i industrijska proizvodnja su nam u plusu”, smatra Hajdaš Dončić. Ministra Hajdaša Dončića ne plaše najave sindikata pomoraca da će, ako se ne dogovore s upravom Jadrolinije oko novog kolektivnog ugovora, početkom kolovoza stupiti u štrajk. “Ne mogu stupiti u štrajk jer nije povrijeđeno niti jedno materijalno pravo zaposlenika. A ono što sam jučer vidio bilo je jedno zanimljivo društvo koje je tzv. štrajkalo. Bio je predsjednik Cestarskog sindikata u štrajku pomoraca, bilo je 10 do 15 ljudi, trajekti su najnormalnije vozili”, komentirao je ministar.

Nakon šest godina pada, konačno je stigla i pozitivna brojka u građevinskom sektoru. Hajdaš Dončić je komentirao rast u ožujku d 2 posto na mjesečnoj i više od 1 posto na godišnjoj razini. “Financijska konsolidacija, novi vlasnici koji su upumpali novac i jednostavno se je građevinski sektor stabilizirao i nikada više u povijesti neće biti na tom broju zaposlenih nego će biti kao što je sada i to je činjenica. Više nikada neće biti u Hrvatskoj brze gradnje autocesta jer smo preizgrađeni nego će biti razina kao što je sada, ali s jednim velikim uspjehom, a to je da je on konačno konsolidiran”, zaključio je Hajdaš Dončić.

Nedavno ste građanima uputili ozbiljnu investicijsku preporuku za kupnju dionica HAC ONC-a, jer tvrdite pouzdane ekonomske računice pokazuju kako će povrat na kapital godišnje iznositi oko osam do deset posto, što je nekoliko puta veći prinos od štednje u bankama. “Mami sam svojoj rekao ako ima ušteđevinu da je ne drži u banci nego da je uloži u dionice HAC ONC-a jer sama zarada može biti 8% što ne možete dobiti na tržištu”. Je li mama prihvatila prijedlog? “Mama u zadnje vrijeme ne prihvaća moje prijedloge zato što je konzervativna i već u godinama”, poručio je

You may also like