Novi ubijeni u sukobu u Ukrajini

Još jedan ukrajinski gardist podlegao je u utorak ozljedama, devetorica policajaca su u teškom stanju a 141 osoba je hospitalzirana dan nakon krvavog sukoba s prosvjednicima krajnje desnice ispred zgrade ukrajinskog parlamenta, gdje su zastupnici izglasali spornu reformu kojom se proruskim separatističkim područjima daje veća autonomija.

“Još jedan pripadnik Nacionalne garde podlegao je ozljedama od eksplozije ručne bombe (…) Ovo je strašno”, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Ovo je druga žrtva sukoba policije i radikalnih desničara u ponedjeljak. “141 ranjena osoba je primljena u bolnice u Kijevu, među njima je 131 policajac, od kojih su devetorica u teškom stanju”, rekla je za AFP Oksana Bličtčik, glasnogovornica kijevske policije.

Redarstvenici koji su u teškom stanju zadobili su ozljede trbuha, prsnog koša i glave, rekla je pak Olga Bogomoljec, zastupnica i savjetnica predsjednika Petra Porošenka za humanitarne poslove Ukrajinski predsjednik Porošenko koji je u ponedjeljak nazvao taj sukob “akcijom protiv Ukrajine” i obećao da će kazniti krivce, tijekom jutra treba posjetiti ranjene redarstvenike, priopćeno je iz predsjedničkog ureda.

Donošenje u Vrhovnoj Radi nacrta zakona o decentralizaciji kojim se proruskim separatističkim područjima što ratuju s Kijevom daje veća autonomija, prometnulo se u ponedjeljak u krvav sukob redarstvenih snaga i krajnjih desničara koji se protive toj reformi. Ovo je prvi put od prosvjeda na Majdanu u zimu 2013.-2014. u kojima je srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič, da se takvo nasilje događa u ukrajinskoj prijestolnici.

Sukob je potaknuo ozbiljnu zabrinutost SAD-a i EU-a koji podupiru sadašnju vladu u Kijevu. Osamnaest osumnjičenika u utorak je zadržano u pritvoru, među njima i osobe za koje sumnja da su bacile ručnu bombu ispred ulaza u parlament, dodala je glasnogovornica kijevske policije. Pušteno je dvanaest od 30 uhićenih u ponedjeljak.

You may also like

0 comments