Novi Trumpov porez prestrašio bankare diljem svijeta

Jedna od odredbi novog američkom poreznog zakona, namijenjena da obeshrabri domaće kompanije u rasipanju profita u druge zemlje zbog nižih stopa poreza, mogla bi imati i veliki utjecaj na inozemne banke u svijetu koje posluju na tržištu SAD-a.
Na ime poreza protiv zloupotrebe i erozije porezne osnovice (Base Erosion and Anti-Abuse Tax: BEAT), plaćanja napravljena od strane američkih tvrtki povezanim tvrtkama van Sjedinjenih Američkih Država, moraju biti pribrojena kad se računaju globalne porezne obveze.

Zakon ne kaže da li se plaćanja računaju po bruto ili neto osnovi, rekao je Gavin Ekins iz Tax Foundation. Zato što globalne banke često premještaju novac između svojih jedinica, zahtjev za bruto osnovom bi pojačao njihov prihod u kalkulacijama.

Iz Credit Suisse grupe prošli su tjedan rekli da bi porezni zakon BEAT mogao povećati američke porezne obaveze, dok su iz Barclaysa izjavili u Srijedu da bi promjene u zakonu mogle smanjiti ekonomske prednosti manjeg poreza na dohodak poduzeća. Obje su kompanije dijelile stav o nesigurnosti dugoročnog implementiranja takvog zakona. Ekins je dodao da bi američki Treasury mogao usmjeriti zakonodavce savjetima tako da BEAT ne rezultira sa dugoročnim ekonomskim nepogodnostima za Američke banke.

“Teško mi je zamisliti da bi Kongres zaista htio ovim promjenama zakona o porezu kazniti velike banke.” rekao je Ekins, ekonomist koji je proučavao kakav bi utjecaj zakon mogao imati na ostatak svijeta. “U globalnom bankarstvu postoje banke sa stotinama podružnica diljem svijeta koje posuđuju novac jedne od drugih. Kada bi gledali samo bruto osnovu, izgledalo bi kao da sav novac koji izlazi iz Amerike mora biti oporeziv dok sav novac koji ulazi može biti zanemaren što se poreza tiče.”

Donald Trump je 22. prosinca potpisao proviziju koja mijenja zakon o porezima i među gomilom novih pravila, nalaze se i rezovi u porezu na dohodak poduzeća sa 35 posto na 21 posto, te smanjenja poreza za pojedince sa većim primanjima.

BEAT bi, generalno gledano, povećao iznos američke zarade za strane banke, ali neće imati veliki utjecaj na njihove kompanije jer im je većina zarade domaća i biti će oporezivana pod standardnom zakonski određenom ratom poreza na dohodak, rekao je Ekins. BEAT će u početku iznositi 6 posto za banke, što je jedan cijeli postotak više nego za kompanije izvan bankarskog sektora.

Mark Leeds iz Mayer Brown LLP, odvjetničke firme za porezne zakone, izjavio je da kompanije diljem svijeta strepe od dvostruke naplate poreza. Strane banke uglavnom imaju podružnice koje su inkorporirane sa kompanijama diljem Amerike te služe kao roditeljske kompanije za takve firme. Prema novim BEAT provizijama, plaćanja izvršena između podružnice i roditeljske kompanije su smatrana kao novac koji izlazi iz Amerike, i automatski mora biti podložen novom zakonu. Podružnice i kompanije već tako i tako plaćaju domaće poreze pa bi ovaj novi zakon mogao značiti da će morati plaćati dvostruko na jednaku količinu zarade.

U potrazi za rješenjima

“Ova odredba bi mogla na kraju povećati efektivnu stopu za strane banke da je na kraju iznad zakonske stope,” rekao je Leeds. “To se ne bi smjelo dogoditi. Cilj same odredbe je bio osigurati da stopa ne ide ispod zakonske stope, no ako ode puno iznad od toga, situacija će postati apsurdna.”

Američki institut IIB (The Institute of International Bankers) je grupa koja lobira za strane banke. Oni predviđaju da je BEAT zasnovan na računici koja se temelji na bruto osnovi, te pokušavaju utjecati na Američki kongres da popravi taj problem prije nego što je prekasno i zakon je finaliziran. Sally Miller je direktorica instituta i u email izjavi u četvrtak izjavila je da je došlo do nekih pozitivnih promjene, ali da je zakon još uvijek temeljen na krivoj procjeni.
BEAT “bi mogao uprskati sve zarade koje bi novi porezni zakon za kompanije stvorio.” rekla je Miller.

UBS Group AG, HSBC Holdings Plc i Deutsche Bank AG su odbili komentirati potencijalni utjecaj BEAT-a na njihove porezne računice. (Preveo Ivo Ott)

You may also like

0 comments