Novi sukobi oko TLM-a, podnesene i kaznene prijave

U šibenskom TLM-u zahuktao se sukob između novoga vlasnika, ruskog poduzetnika Igora Šamisa, i stare uprave. TLM, privatizacijom podijeljen u nekoliko tvrtki, trenutačno je u predstečajnom postupku, a proizvodnja je potpuno zamrla, donosi HRT.

Primili smo dojave zabrinutih radnika da se manipulira imovinom tvrtke, kreira lažna potraživanja unutar tvrtki, a iz TLM Holdinga, jedine tvrtke koju kontrolira novi vlasnik, pod nerazjašnjenim okolnostima je nestala kompletna dokumentacija pa postoji opravdana sumnja da se užurbano ′friziraju′ podaci prije preuzimanja kontrole, kažu iz tabora vlasnika. Zbog toga je podnesena kaznena prijava USKOK-u protiv Branimira Lepura.

Prozvani direktor Uprave TLM Aluminiuma Lepur vlasniku TLM-a pak uzvraća kaznenom prijavom zbog neovlaštenog trošenja novca. Država je, u međuvremenu, u predstečajnom postupku TLM-a prijavila čak milijardu i 350 milijuna kuna potraživanja. Riječ je o starim dugovima TLM-a državi iz vremena privatizacije koji su bili oprošteni pod uvjetom ulaganja 107 milijuna eura u TLM tijekom 7 godina. Rok je istekao lani u prosincu. Do sada nismo dobili ozbiljno obrazloženje svega onoga što se u TLM-u trebalo dogoditi. Ja se nadam da ćemo dobiti. To bi bilo za sve najbolje – da nam lijepo kažu da je učinjeno ono što je bilo planirano. Tada mi nemamo potraživanja i program restrukturiranja je u najvećem dijelu realiziran, kaže ministar gospodastva Ivan Vrdoljak. Rješenje sukoba trebala bi donijeti skora skupština TLM Aluminuma i izbor nove uprave.