Novi startup omogućava nevjerojatne mogućnosti za solare

Bill Gates
Startup koji podržava Bill Gates postigao je nevjerojatno otkriće na području solarne energije koje bi moglo pripomoći spašavanju našeg planeta.

Kompanija Heliogen, do sada javnosti nepoznata tvrtka koja se bavi čistom energijom, objavila je u utorak kako je otkrila način pomoću kojeg se putem umjetne inteligencije i niza zrcala može uhvatiti golema količina sunčeve energije, koja stvara ekstremnu toplinu iznad 1000 Celzijevih stupnjeva.

Kompanija je zapravo kreirala solarnu pećnicu u kojoj može postići temperaturu koja iznosi otprilike četvrtinu one koja se nalazi na površini Sunca, piše CNN.

Uspjela je prvi put toliko koncentrirati solarnu energiju da se ona može upotrebljavati pri izradi cementa, čelika, stakla i drugih industrijskih proizvoda. Drugim riječima, sama sunčeva svjetlost mogla bi uskoro zamijeniti fosilna goriva u značajnom dijelu industrije i u velikoj mjeri smanjiti pritok štetnih stakleničkih plinova. “Radi se o tehnologiji koja je jeftinija od fosilnih goriva, a koja pritom ne stvara CO2”, izjavio je za CNN Bill Gross, osnivač i izvršni direktor Heliogena.

“Zapravo govorimo o pravom svetom gralu”, dodao je.

Jedan od problema sa solarnom energijom jest taj da Sunce ne sja uvijek, a industrijska postrojenja poput onih koja proizvode cement ili čelik imaju stalnu potrebu za visokom temperaturom. Heliogen je rekao da će to pitanje riješiti oslanjajući se na sustave skladištenja koji mogu čuvati solarnu energiju za crne, odnosno kišne dane.

You may also like

0 comments