Novi stari premijer u Kambodži

Stranka kambodžanskog naroda “osvojila je sva mjesta u zemlji”, izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik Sok Eysan govoreći iz sjedišta stranke. “Kambodžanska narodna stranka (CPP) je osvojila 77,5 posto glasova i sva mjesta u parlamentu” koji broji 125 zastupnika, kazao je Eysan.

Godine 2013. glavna oporbena stranka, Stranka nacionalnog spasa Kambodže (CNRP), osvojila je više od 44 posto glasova na parlamentarnim izborima iznenadivši režim. CNRP je raspušten u studenom 2017. Vladajuća stranka u nedjelju je najavljivala da će osvojiti “najmanje” 100 mjesta u parlamentu.

Sada je pitanje što će učiniti međunarodna zajednica, kaže pomoćnik direktora organizacije Human Rights Watch za Aziju. Bruxelles i Washington su odbili dati financijsku pomoć u organizaciji izbora i poslali su međunarodne promatrače.

Bijela kuća je objavila da će razmotriti korake, uključujući proširenje viznog režima na neke članove kambodžanske vlade, kao odgovor na “manjkave izbore” na kojima premijer Hun Sen nije imao značajnijeg suparnika.

Prema podacima kambodžanskog izbornog povjerenstva, koje je pod kontrolom režima, na izborima je sudjelovalo 82 posto glasača, za razliku od prošlih izbora 2013. kada je izišlo 69 posto. Pravo glasa imalo je oko 8 milijuna birača, a na izborima je bilo angažirano oko 80.000 policajaca, dok je policija istaknula da je spremna “spriječiti bilo kakve akte terorizma i kaosa”. Hun Sen koji je na vlasti već 33 godine upozorio je da neće tolerirati bilo kakvo osporavane rezultata.

You may also like

0 comments