Home Geopolitika Novi sporazum o Ukrajini nije na vidiku

Novi sporazum o Ukrajini nije na vidiku

by Agencije

Pregovori održani u srijedu u Berlinu između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske radi poticanja mirovnog procesa u Ukrajini završili su bez bitnog napretka, posebice na teškom pitanju izbora na istoku zemlje.

“Danas je malo postignuto”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon trosatnog sastanka s francuskim, ukrajinskim i ruskim kolegama. Dan ranije je kritizirao “brzinu puža” kojom se kreće mirovni process. “Razgovori o političkom procesu rješenja sukoba su bili teški i bez napretka”, priznao je Steinmeier iako je bio zadovoljan što Moskva i Kijev bolje surađuju na održavanju primirja.

On je rekao da je ipak zabilježen napredak u području sigurnosti, posebice u pogledu razmjene informacija duž crte kontakta i novih savjetovanja između OESS-a i vojnih stručnjaka.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je na Moskvu prebacio odgovornost za zastoj u pregovorima i izrazio žaljenje zbog ruske nedostatne želje za napredovanjem.  “Rekao sam ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovui da smo kadri sami napisati ukrajinski izborni zakon i da nam ne trebaju savjeti”, rekao je.

Ruski ministar vanjskih poslova je ocijenio da pregovori nisu napredovali jer nije bilo izravnog dijaloga između Kijeva i separatista. “Nismo mogli napredovati jer se ti problemi moraju riješiti u sklopu izravnog dijaloga između Kijeva, Donecka i Luhanska”, rekao je on, prenosi agencija Interfax.

Prije sastanka Steinmeier se nadao napretku u vezi lokalnih izbora na ukrajinskom istoku, za koje je potreban novi izborni zakon izglasan u Kijevu dok Ukrajina inzistira na stabilizaciji sigurnosne situacije prije organiziranja izbora.

Ukrajina strahuje da se Moskva služi izborima kako bi destabilizirala istok i želi jamstva da će izbori biti slobodni i bez nasilja. “Trebaju nam pravi izbori, ne nova farsa”, rekao je Klimkin prije odlaska iz Kijeva.

U Ukrajini dvije godine traje sukob između ukrajinske vojske i separastističkih proruskih pobunjenika. Kijev i Zapadnjaci drže da te separatiste Rusija vojno podržava, što Moskva niječe. U sukobu je poginulo oko 9300 osoba i više od 1,5 milijun je raseljeno od travnja 2014.

Velikom paradom u središtu grada proruski pobunjenici istočne Ukrajine proslavli su u srijedu dvije godine postojanja samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Više od 10.000 osoba sudjelovalo je u povrci u spomen na referendum o nezavisnosti što su ga 11. svibnja 2014. održali ukrajinske pokrajine Donjeck i Luhansk. To izjašnjavanje koje su na brzinu organizirali separatisti naklonjeni Rusiji osudile su ukrajinska vlada u Kijevu i zapadne zemlje koje ga smatraju nevažećim.

Sudionici proslave nosili su u srijedu ruske i zastave NR Donjeck, a neki i majice s otisnutim likom ruskog predsjednika Vladimira Putina te predsjednika NRD Aleksandra Zaharčenka. Neki su u tome sudjelovali svim srcem, a drugi su, kako prenosi agencija AFP na temelju prikupljenih svjedočanstava, bili primorani kako bi pokazali odanost samoproglašenoj republici koju priznaje Rusija, ali ne i svijet.

Ukrajina je već dvije godine poprište rata između proruskih pobunjenika i vlade u Kijevu u kojem je poginulo gotovo 9300 ljudi. Sukob je izbio mjesec dana nakon što je Rusija pripojila poluotok Krim u ožujku 2014., a zatim je održan sporni referendum. Zapad i Kijev optužuju Rusije da pomaže separatiste, što Moskva opovrgava. Unatoč proglašenom prekidu vatre, sukobi se odvijaju duž linije razdvajanja.

Related Posts