Novi sporazum o kontroli naoružanja?

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Rusija teži sklapanju sporazuma sa SAD-om o kontroli naoružanja.
„Rusija želi sklopiti sporazum o kontroli naoružanja“, izjavio je američki čelnik, dodavši, kako su signali o tome stigli „prije dva tjedna“. Rusija namjerava postići sporazum sa SAD-om po pitanju atomskog naoružanja, kazao je Trump i dodao kako i „mi također to želimo. Mi smatramo kako bi to bilo dobro“.

Time je Trump neposredno opovrgnuo izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u veljači ove godine od ruskih nadležnih državnih tijela (Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova) zatražio da ona više ne iniciraju pregovore sa SAD-om o razoružanju. Putin je tada izjavio slijedeće: „Pričekat ćemo dok naši partneri sazriju do razine kada će s nama voditi ravnopravan i sadržajan dijalog po toj važnoj temi, i za nas, i za naše partnere, i za cijeli svijet“… „svi prijedlozi Moskve u toj sferi ostaju na stolu, vrata za pregovore su otvorena.“ Drugim riječima, ruski je čelnik tada inicijativu za pokretanje dijaloga prebacio na američku stranu.

A novi ruski „signali“ koji su u Bijelu kuću stigli „prije dva tjedna“, ukoliko je Trumpova informacija točna, a vjerojatno je s obzirom i na mekšu retoriku prema Rusiji i od strane glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga (danas je na summitu toga Saveza u Londonu Jens Stoltenberg izjavio kako NATO ne želi novu utrku u naoružanju i da se zalaže za postizanje sporazuma s Rusijom), ne znače ujedno i da je sam Trump „sazrio“ za novi sporazum s Rusijom, svega nekoliko mjeseci od kada je on Sjedinjene Države povukao iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa a upitnim označio i produljenje strateškog nuklearnog sporazuma START 3 koji ističe u veljači 2021.g. Ali vrijedi još malo pričekati i vidjeti u kojem će se smijeru stvari dalje razvijati, pričemu se ne smije zaboraviti kako Trump u novi sporazum o kontroli naoružanja želi uključiti i Kinu, o čemu Peking ne želi niti čuti, navodeći, kako SAD i Rusija još uvijek imaju stratešku vojnu nadmoć nad kineskim nuklearnim potencijalom.

You may also like

0 comments