Iz međunarodne bankarske mreže i softvera za razmjenu poruka SWIFT najavili su da će na skorašnjoj konferenciji predstaviti novi sigurnosni plan, u sklopu nastojanja da vrate kredibilitet nakon nedavne pljačke u središnjoj banci Bangladeša.

Banke putem sustava SWIFT međusobno razmjenjuju upute vezane za transakcije, podsjeća Reuters. U veljači su lopovi neovlašteno upali u taj sustav u Bangladeškoj središnjoj banci i poslali poruke njujorškom ogranku američke središnje banke Fed i tako ukrali 81 milijun dolara.

Takav upad u sustav dogodio se nakon sličnog ali manje zapaženog slučaja krađe iz ekvadorske banke Banco del Austro u prošloj godini, kada u se lopovi domogli svote od nešto više od 12 milijuna dolara. Još jedan sličan upad zabilježen je u vijetnamskoj banci Tien Phong, no kradljivci nisu uspjeli u svome naumu.

Te kriminalne radnje poljuljale su vjeru bankarskog sektora u sustav SWIFT, čije je sjedište u Belgiji. Izvršni direktor SWIFT-a Gottfried Leibbrandt na ovotjednoj će konferenciji u Bruxellesu posvećenoj financijskim uslugama predstaviti odgovarajući plan u pet točaka. “Upad u sustav koji se dogodio u Bangladešu presudan je događaj za bankarsku industriju”, poručit će Leibbrandt sudionicima skorašnje konferencije u Bruxellesu. “Govorit ćemo o vremenu prije i nakon Bangladeša. Prijevara u Bangladešu nije izolirani slučaj… to je velika stvar. Zadire u samu srž bankarstva”.

U SWIFT-u žele da banke drastično poboljšaju razmjenu informacija, ojačaju sigurnosne procedure vezane uz SWIFT i povećaju primjenu softvera koji bi mogao uočiti neovlaštene transakcije.

Related Posts