Novi ruski plinski džoker

Grčka pridaje veliku pozornost tzv. Južnoeuropskom plinovodu kao projektu koji predstavlja alternativnu trasu dobave plina iz Rusije, izjavio je grčki ministar za okoliš i energetiku Panos Skurletis.

Među ostalim regionalnim plinskim projektima, Grčka podržava i Transjadranski plinovod (TAP) koji će dovesti azerbajdžanski plin preko Turske i Grčke do Italije, a čija je realizacija u tijeku. S druge strane, grčka vlada u vezi novog Južnoeuropskog plinovoda ‘vjeruje kako će on doprinijeti diversifikaciji izvora i putova dobave energije.’ Tijekom 2015. godine su Grčka i Rusija potpisali sporazum o ostvarivanju projekta tog plinovoda koji bi trebao u Jugoistočnu Europu dovesti 47 mlrd. m3 plina iz Rusije i to nakon 2018. Taj je sporazum bio sklopljen nedugo nakon što je Rusija odustala od projekta plinovoda Južni tok, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Ruska plinska tvrtka Gazprom povećala je isporuke prirodnog plina Turskoj u siječnju 2016. na 2,82 mlrd. m3 ili za 3,4% više u odnosu na siječanj 2015. godine. Unatoč političkim napetostima i uvođenju uzajamnih sankcija između dvije zemlje, Turska je ostala drugi najveći kupac ruskog plina. Prema prvim procjenama, u 2015. godini Turska je iz Rusije uvezla više od 27 mlrd. m3 plina. Ukupno je u siječnju 2016. godine izvoz plina u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza porastao na 15,1 mlrd. m3, što je za 36% više u odnosu na siječanj 2015. Izvoz plina u tom razdoblju u Njemačku porastao je za 50,9%, u Veliku Britaniju za 185,7%, u Italiju za 16,1% i u Poljsku za 67,2%, javlja ruska novinska agencija TASS.

U siječnju 2016. godine preko ukrajinskih tranzitnih plinovoda transportirano je 6,4 mlrd. m3 ruskog prirodnog plina prema potrošačima u Europi i Moldaviji, objavio je ukrajinski operater plinskog transportnog sustava Ukrtransgaz. To je za 52% više nego u siječnju 2015. godine, a trenutačno se europskim potrošačima transportira 191 mil. m3/d, javlja ruska novinska agencija TASS.

You may also like