Novi rekordi na svjetskom burzama

Cijene nafte porasle
Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, nakon što je američka središnja banka već treći put ove godine smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se smanjenju kamata Feda i nadi ulagača da će središnja banka poduzeti i daljnje mjere ako se rast gospodarstva nastavi usporavati. Kao što se i očekivalo, čelnici Feda smanjili su na jučerašnjoj sjednici ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,50 do 1,75 posto.

No, iz priopćenja Feda izbačena je prijašnja poruka da će središnja banka djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarstva, što je na tržištu protumačeno kao signal da bi se Fed mogao suzdržati od daljnjeg smanjenja kamata.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne kani dalje smanjivati kamate ako ne bude velikih promjena u gospodarskim izgledima.

Podršku tržištu pružili su i solidni makroekonomski pokazatelji. Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromjesečju za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na 2-postotni rast u prethodnom kvartalu, no taj je podatak ipak nešto bolji nego što su analitičari očekivali.

Pozitivno na tržište utječu i solidni poslovni rezultati kompanija.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio, nakon odluka i poruka Feda. Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,1160 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1105 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,22 posto, na 55,18 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 60,88 dolara.

You may also like

0 comments